05 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σημαντικές ημέρες έρχονται για την Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα καταστεί κρίσιμος ενεργειακός κόμβος. Έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως, και σε λίγο διάστημα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας.

Από πολλούς δεν φαίνεται καθόλου τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της χώρας μας. Οι σημαντικότερες γεωτρήσεις θα γίνουν δυτικά του Πρίνου, στο γνωστό κοίτασμα Έψιλον.

Ο φόβος πάντοτε για την Ελλάδα ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας σε πιθανή προσπάθεια για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως οι πολύ κακές σχέσεις που έχει πλέον ο Ερντογάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, δίνουν στη χώρα μας την ευκαιρία να ξεκινήσει τις διαδικασίες, με την Τουρκία να είναι απομονωμένη.

Όμως δεν είναι μόνο το κοίτασμα Έψιλον που θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις. Αντιθέτως θα ξεκινήσουν και αλλού. Τα ΕΛΠΕ προβλέπουν ότι μέσα στο 2018 θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στον Πατραϊκό κόλπο, όπου οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα αντλήσεως 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Επίσης, στο στόχαστρο είναι και τα κοιτάσματα του Κατάκολου, όπου δεν είναι πολύ μεγάλα όμως υπολογίζεται ότι περιέχει 35-40 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή πολύ περισσότερα από την πρώτη εκτίμηση. Και το οικόπεδο του κόλπου της Κυπαρισσίας είναι αρκετά ελπιδοφόρο, καθώς υπολογίζεται ότι είναι ανάλογο του Πατραϊκού Κόλπου.

Τέλος, και η Δυτική Ελλάδα θεωρείται σημαντική πηγή πετρελαίου, καθώς  η Ήπειρος και η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Στην Αλβανία αξιοποιούνται ήδη ορισμένα κοιτάσματα, και οι ειδικοί θεωρούν ότι ανάλογα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υπάρχουν και στην Ελληνική πλευρά.

Να σημειώσουμε ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει τολμήσει να αντιδράσει, κάτι που ίσως δείχνει να παραιτείται από τις αξιώσεις της. Η κατάσταση στα σύνορά της με τη Συρία είναι τόσο κρίσιμη που ίσως (προς το παρόν) να μην ασχοληθούν με τα ενεργειακά της Ελλάδος.

Πάντως ο Ερντογάν έχει καταστήσει στο παρελθόν σαφές ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και είναι απορίας άξιον εάν θα τολμήσει να τα βάλει με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Αιγαίο...




Δεν υπάρχουν σχόλια: