23 Ιουνίου, 2017

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ

 

Τα σχόλια του Τούρκου προέδρου για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» αντικατοπτρίζουν τον φόβο του ότι η ανακατανομή των συνόρων για τους Αλβανούς στα Βαλκάνια, θα ενθάρρυνε τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν ειδικοί αναλυτές, μιλώντας στο Sputnik.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel της Αλβανίας, ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στην ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας». «Αυτές είναι κακές ιδέες. Βλέπετε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία. Δεν θέλουμε μια τέτοια κρίση στα Βαλκάνια.

Είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Βαλκανικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προκαλώντας ωστόσο ερωτήματα, καθώς αυτές οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια του για τη δημιουργία μιας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Όπως αναφέρει το Sputnik, επικαλούμενο εκτιμήσεις ειδικών, τα λεγόμενα του Ερντογάν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας στα Βαλκάνια δείχνουν τον φόβο του ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα μόνο κράτος.

«Ο Ερντογάν θέλει να κάνει παραλληλισμό με τους Κούρδους. Ίσως, φοβήθηκε από την ιδέα ενός ‘Μεγάλου Κουρδιστάν’, έτσι είναι ενάντια στην ιδέα μιας ‘Μεγάλης Αλβανίας’», αναφέρει η πηγή.

Ο Σλόμπονταν Γιανκόβιτς, αναλυτής του Κέντρου Συντηρητικών Ερευνών του Βελιγραδίου, δήλωσε στο Sputnik ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν.

Πιστεύει, όμως, και αυτός, ότι η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με την «Μεγάλη Αλβανία» αντικατοπτρίζει το φόβο του για το «Μεγαλύτερο Κουρδιστάν», καθώς υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια Κούρδοι που ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: