15 Ιουνίου, 2017

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Τα μεγάλα ενεργειακά στρατηγικά σχέδια, η επανεκκίνηση των συζητήσεων για το Κυπριακό, αλλά και η γενικότερη “κινητικότητα” στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, όπως συμφωνήθηκε στην προηγούμενη τριμερή, που είχε διεξαχθεί στην Ιερουσαλήμ.

Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν, ασφαλώς, για τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την επιθετική στάση που δείχνει η Τουρκία και προς την Ελλάδα με τη διαρκή κινητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από τις ευθείες απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβ. Τσαβούσογλου προκειμένου να σταματήσει η Λευκωσία τη διαδικασία των εξορύξεων φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο πως οι Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου θα συζητήσουν και για το Κυπριακό εν όψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 28 του μήνα. Κατά τα λοιπά, οι τρεις ηγέτες θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους για στρατηγική συνεργασία σε μεγάλα επενδυτικά και ενεργειακά σχέδια.

Που έχουν αρχίσει ήδη να “ωριμάζουν”, αφού έχουν συζητηθεί και στις προηγούμενες τριμερείς συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, αλλά και συναρμόδιων υπουργών. Μεταξύ αυτών των σχεδίων παραμένει ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου EastMed, αλλά και το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector.

Δημοσίευση σχολίου