24 Ιουνίου, 2017

ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

 

Κανονικός εμπαιγμός και παραλογισμός - Σύρονται στη Γενεύη Αναστασιάδης και Κοτζιάς και οι Τούρκοι κάνουν ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΟΖ, σε σχετικά κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάφου, θα πραγματοποιήσει η Τουρκία και μάλιστα στις 28 Ιουνίου, ακριβώς την ημέρα που κηρύσσεται η έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο στο Cans-Montana της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 649/17, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια έκταση η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6, 7 και 11 για στρατιωτικές ασκήσεις, καλώντας τα διερχόμενα πλοία να αποφύγουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή από πλευράς Τουρκίας, συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την αιγίδα του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρίσταται ως παρατηρητής.

Εν τω μεταξύ, οι εν λόγω ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν λίγο βορειότερα του οικοπέδου 11, όπου όπως έχει ανακοινωθεί, η εταιρία TOTAL θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση υπό την ονομασία «Onesiphoros West-1 (OW-1)»

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε ευθείες απειλές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρίες ENI και TOTAL, διεκδικώντας το οικόπεδο 6 και αποστέλλοντας επιστολή στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου. 

ισχυριζόμενη ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και λέγοντας ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 
Δημοσίευση σχολίου