20 Ιουνίου, 2017

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΒΡΕΧΙΤ

 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις συμφώνησαν σήμερα στις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, κατά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι γενικοί όροι των συνομιλιών, ο Μπαρνιέ και ο Ντέιβις συμφώνησαν οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν έως τον Οκτώβριο να εστιάσουν στα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και άλλα θέματα για τους όρους του διαζυγίου, καθώς και σε έναν χωριστό διάλογο με την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στις αρχές των εβδομάδων της 17ης Ιουλίου, της 28ης Αυγούστου, της 18ης Σεπτεμβρίου και της 9ης Οκτωβρίου. Η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις θα είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και θα υπάρχουν διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταθέσει μια πρόταση αναφορικά για το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών στους αρχηγούς των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και θα δώσει στην δημοσιότητα στις 26 Ιουνίου έγγραφο που θα περιγράφει αναλυτικά την βρετανική πρόταση.

Βρετανική πηγή χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» την ατμόσφαιρα που επικράτησε την πρώτη μέρα των συνομιλιών. «Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν το γεγονός ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα και χρειαζόμαστε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε θετικά βήματα προς την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», τόνισε η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: