14 Ιουνίου, 2017

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ

 

Οι χώρες του Κόλπου προειδοποίησαν, η Τουρκία κάνει πίσω για το Κατάρ: Μπορεί επίσημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του AKP, να κατήγγειλε την απομόνωση του Κατάρ λέγοντας ότι είναι «απάνθρωπη και αντιβαίνει στις ισλαμικές αξίες», ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν στην Άγκυρα από οι χώρες του Κόλπου βάζουν φρένο στις τουρκικές επιδιώξεις.

Δημοσίευμα της Cumhuriyet αναφέρει ότι η Τουρκία έχει λάβει προειδοποίηση σχετικά με την επάνδρωση της στρατιωτικής βάσης που της παραχώρησε η Ντόχα. 

Οι χώρες του Κόλπου έχουν διαμηνύσει ότι εάν η Άγκυρα στείλει στρατεύματα στο πλαίσιο εφαρμογής συμφωνιών που κυρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, τότε θα τις βρει απέναντι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται για στείλει στρατό για την επίλυση της κρίσης.

Ενδεικτική των παρασκηνιακών διπλωματικών κινήσεων είναι και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν, ο οποίος το σαββατοκύριακο συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του αλλά και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία προσανατολίζεται να μην παίξει ενεργό ρόλο στην κρίση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των χωρών του Κόλπου», δήλωσε ο  Σεΐχ Χάλεντ μπεν Άχμεντ αλ Χαλίφα.

Σε ό,τι αφορά τη βάση που παραχωρεί το Κατάρ υπογράμμισε ότι «η παραχώρηση αφορά απειλή, ενδεχομένως και ενάντια σε όλες τις χώρες του Κόλπου».

Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους ομολόγους του από το Ιράν και το Μπαχρέιν, ενώ σήμερα είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας που ηγείται του «συνασπισμού» εναντίον του Κατάρ, και με τον πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία έδωσε στην Άγκυρα να καταλάβει ότι «φτάσαμε σε αυτό το σημείο επειδή το Κατάρ δεν εφάρμοσε αυτά που είχε υποσχεθεί, και έτσι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμπεριφερθεί ξανά με αυτό τον τρόπο». Ακόμα, εξήγησε ότι από εδώ και στο εξής τα κράτη του Κόλπου δεν θα χάσουν ούτε μία ημέρα και ότι θέλουν την Τουρκία στο πλευρό τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: