12 Ιουνίου, 2017

ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Τι επισημαίνει η αμερικανική εταιρία γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor. Μια διπλή επίθεση συγκλόνισε την Τεχεράνη στις 7 Ιουνίου, όταν το ισλαμικό κράτος πραγματοποίησε, όπως αποδείχθηκε, ένα σπάνιο χτύπημα στο Ιράν.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν γύρω στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα, όταν τέσσερις ένοπλοι, οι οποίοι μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, άνοιξαν πυρ μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο, σκοτώνοντας, αρχικά, τουλάχιστον επτά άτομα. 

Ένας μικρός αριθμός μελών των οικογενειών Ιρανών βουλευτών φέρεται να κρατήθηκαν όμηροι και αργότερα ένας από τους δράστες να πυροδοτεί γιλέκο αυτοκτονίας στους επάνω ορόφους του κτιρίου. 

Περίπου στις 3:45 μ.μ., τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι όλοι οι δράστες του κοινοβουλίου είχαν σκοτωθεί. Λίγο μετά αφότου ξεκίνησε η επίθεση στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον τρεις δράστες. 

Συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και μιας γυναίκας, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους επισκεπτών στο Μαυσωλείου του Αγιατολάχ Χομεϊνί - τον τόπο ταφής πολλών σημαντικών Ιρανών πολιτικών προσωπικοτήτων.

Συμπεριλαμβανομένου του Αγιατολάχ Ρουολάχ Χομεϊνί και της οικογένειάς του -, που βρίσκεται στα νότια προάστια της Τεχεράνης. Τουλάχιστον ένας δράστης πυροδότησε γιλέκο αυτοκτονίας. 

Συνολικά, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις και άλλα 39 τραυματίστηκαν. Οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι συνέλαβαν έναν πυρήνα ατόμων που υποτίθεται ότι σχεδίαζε και μια τρίτη επίθεση.

Πιο συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Ενώ οι επιθέσεις ήταν ακόμα σε εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων των τζιχαντιστών, Amaqδημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο, λέγοντας ότι αποτελούν ζωντανά πλάνα. 

Οι δηλώσεις των αραβόφωνων δραστών στα βίντεο φαίνονται να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους. Και η ταχύτητα με την οποία δημοσιεύθηκαν τα βίντεο υποδηλώνει ότι οι δράστες είχαν στενούς δεσμούς με την κεντρική ηγεσία του ισλαμικού κράτους, σε αντίθεση με τους περισσότερους τρομοκράτες της βάσης.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην ίδια την Τεχεράνη δεν είναι κάτι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια, αν και το Ιράν δεν είναι ξένο προς την τρομοκρατία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως στις επαρχίες του Ιρανικού Κουρδιστάν και το Αχβάντ, και το Σιστάν Μπαλουχιστάν, έχοντας επί μακρόν αντιμετωπίσει απειλές εγχώριων οργανώσεων.

 Το τελευταίο μεγάλο τρομοκρατικό περιστατικό στην Τεχεράνη έγινε το 2001 από μια αντιπολιτευόμενη και αντιφρονούσα οργάνωση, γνωστή ως Mujahideen-e-Khalq(MeK), την οποία η Ουάσιγκτον έβγαλε από την λίστα των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων το 2012. (η έκρηξη το 2008 που σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα σε προάστιο της Τεχεράνης. 

Δεν έχει όμως πλήρως διαλευκανθεί, αν και οι εικασίες εστιάζουν σε ισραηλινή επιχείρηση που είχε στόχο κονβόι που μετέφερε όπλα στη Χεζμπολάχ). Συγκριτικά, το Ισλαμικό Κράτος μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσει σημαντική απειλή για το Ιράν. Εντούτοις, υπήρξαν ενδείξεις ότι το Ιράν όδευε ολοένα και περισσότερο να μπει στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. 

Εξάλλου, η Τεχεράνη έχει υποστηρίξει ενεργά τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, συμπεριλαμβανομένης της ιρακινής συνοριακής περιοχής γύρω από το Suleimaniyahκαι της στήριξής της στις πολιτοφυλακές που είναι ενάντια στο ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον εμίρη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράν. Ένα μήνα αργότερα, το Ιράν συνέλαβε 11 άτομα, ύποπτα για την προμήθεια όπλων και εκρηκτικών στο ισλαμικό κράτος. 

Τον Μάρτιο, το δίκτυο Diyalaτου Ισλαμικού Κράτους έδωσε ένα βίντεο στα Φαρσί, καλώντας τους Ιρανούς Σουνίτες να εξεγερθούν ενάντια στην κυβέρνηση. Το βίντεο έδειξε επίσης ένοπλους άνδρες, να χρησιμοποιούν την εικόνα του διοικητή της δύναμης Qudsτης ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, QassemSoleimani, για σκοποβολή.

Οι στόχοι των επιθέσεων της 7ης Ιουνίου είναι άκρως συμβολικοί. Το μαυσωλείο του Χομεϊνί αποτελεί ανεξίτηλο σύμβολο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, η οποία ανέτρεψε το πολιτικό σύστημα του Ιράν. Η επίθεση έγινε την επομένη της 28ης επετείου της ταφής του. 

Το κτίριο του κοινοβουλίου, στο μεταξύ, αποτελεί σύμβολο του σύγχρονου ιρανικού κράτους και της κυριαρχίας της πρόσφατα επανεκλεγμένης κυβέρνησης του προέδρου Χασάν Ρουχανί. Η πρώτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στα 16 χρόνια στην Τεχεράνη θα ενθαρρύνει τις σκληροπυρηνικές ομάδες του Ιράν.

Ώστε να υιοθετήσουν μια ακόμα πιο επιθετική στάση απέναντι στο Ιράκ και τη Συρία - ειδικά εάν η επίθεση πραγματοποιήθηκε πράγματι από το Ισλαμικό Κράτος ή ακόμα και από μια κουρδική ομάδα όπως το Κόμμα της Ελεύθερης ζωής του Κουρδιστάν. 

Δεδομένης της καχυποψίας της Τεχεράνης  για την ενδεχόμενη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε τέτοιες ομάδες, οι σχέσεις με το Ριάντ πιθανόν να γίνουν πιο τεταμένες σε μια εποχή που οι Σαουδάραβες προσπαθούν ήδη να ενισχύσουν την πίεση στο Ιράν. 

Εσωτερικά, αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εναντίον του Ρουχάνι προς όφελος της ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), αν και αυτή μαζί με άλλες υπηρεσίες εκτός της εκτελεστικής εξουσίας του Ιράν κυριαρχούν ήδη στις εσωτερικές πολιτικές ασφάλειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: