18 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

Η σύσταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε, προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για επίδειξη συνέπειας (αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τα μέτρα που απέφυγε να λάβει η κυβέρνηση.

Επιβαρύνοντας μάλιστα άλλες κοινωνικές ομάδες), θεωρείται από αρμόδιες διπλωματικές πηγές ως μια προειδοποίηση για αυτά που… έρχονται. Δίνουν μάλιστα ειδική σημασία σε μια διαφωνία που φάνηκε και πάλι χθες μέσα από τις δηλώσεις Σόιμπλε και Λαγκάρντ. 

Σχετίζεται με τον βαθμό αναγκαιότητας (ή όχι) των παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και με τον χρόνο που θα τελεστεί το 2ο "βήμα" της συμφωνίας για  το χρέος, αυτό που θα κρίνει το αν θα υπάρξει χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, μετά από μια έκθεση βιωσιμότητας χρέους.

Ο χρόνος αυτός συνδέεται πλέον με την 3η αξιολόγηση, που φαίνεται ότι αναδεικνύεται στο νέο μεγάλο στοίχημα για το ελληνικό ζήτημα. Η αξιολόγηση θα γίνει το φθινόπωρο και το κατά πόσο έως τότε η Ελλάδα θα είναι "σε τροχιά εφαρμογής" δεν θα "κρίνει" μόνο το θέμα του χρέους και του ΔΝΤ.

Συνδέεται επιπλέον με το QE, με τα capital controls, αλλά και με το "μαξιλάρι διαθεσίμων" που θα πρέπει να "μαζέψει" η κυβέρνηση μέσα από τα επόμενα πακέτα δόσεων, για να δώσει το σήμα στις αγορές στις οποίες επιχειρεί να επιστρέψει.

"Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά δεν μπορεί να σταματήσει", εξηγούν αρμόδιες πηγές. Η πρώτη ένδειξη θα είναι οι "αστερίσκοι" στα 140 προαπαιτούμενα αλλά και στις επιπλέον απαιτήσεις των δανειστών που συνδέονται (λιγότερο ή περισσότερο) με το πακέτο δόσεων των 8,5 δισ. ευρώ.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί να βρει λύση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της αποζημίωσης στελεχών από διώξεις, ενώ η κυβέρνηση χθες δεσμεύθηκε να βρει λύση και στο θέμα των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη προέλευσής τους στο περιθώριο των συνόδων του Λουξεμβούργου.

Αλλά τα μεγάλα ζητήματα θα έρθουν στη συνέχεια, καθώς το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει μια σειρά από ασφυκτικούς όρους εποπτείας. Και προβλέπουν νέους "γύρους" παρεμβάσεων στο εργασιακό, στα επιδόματα, στο δημόσιο αλλά και στις αγορές. 

"Σκιαγραφούν το φάσμα των πολιτικών που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος στο μέλλον". Σόιμπλε – Λαγκάρντ διαφωνούν και για τον… χρόνο. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ecofin, πέρα από τις "συστάσεις" ανέφερε και ότι με τη συμφωνία το χρέος είναι βιώσιμο: 

"Η χθεσινή συμφωνία έγινε επί τη βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016. H βάση της είναι ότι πρέπει να επιτυγχάνεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2020.

 Σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης λίγο πάνω από 2% μετά το 2020 για τις επόμενες δεκαετίες και από αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, επισήμανε". 

Μάλιστα έδωσε ένα μεγάλο… εύρος χρόνου για τη 2η φάση, αυτή της συμφωνίας που θα φέρει "εντός" το ΔΝΤ. "Η χρηματοδότηση εκ μέρους του να γίνει μετά την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος", ανέφερε.

Και τούτο, όταν η κ. Λαγκάρντ έκανε χθες σαφές ότι "θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα". Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά τη σύνοδο του Eurogroup.

"Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους", επισήμανε, λέγοντας ότι "οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. 

Και κάνει σαφές ότι το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές".


Δεν υπάρχουν σχόλια: