26 Ιουνίου, 2017

ΤΩΝ ΧΘΕΣΙΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

"Όργιο" εξαγοράς ψήφων στη γειτονική Αλβανία, με τους πολίτες να ψηφίζουν σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την πόλωση να έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Κοίτα σύμπτωση…Προχθές έγράφη για τον μισο-Αλβανό δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο, που η πολιτική του έβλαψε αφάνταστα την Ελλάδα, και έρχεται ο εγγονός του, Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας -κακή τη μοίρα: 

[Εκείνος που ήθελε να πάρει ο αέρας την ελληνική σημαία στα Ίμια] και ξετρέλανε τους Αλβανούς με την δήλωσή του, ότι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου... ήταν Αλβανίδα.

Σημείωσε επίσης, πως δεν υπήρχαν Έλληνες εκείνη την εποχή: «Αν κάποιος μπορεί να διεκδικήσει τον Μέγα Αλέξανδρο, είναι οι Αλβανοί», ανέφερε o πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων. 

Αν ζούσε ο μισο-Αλβανός παππούς του, θα ήταν υπερήφανος για τον εγγονό, όπως είναι τώρα και όλοι οι Αλβανοί.  [Υπενθυμίζεται, προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι ο νυν Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, και όχι στην Αλβανία]. 

Όσοι θέλουν να συγχυστούν, μπορούν να ακούσουν τις δηλώσεις τουστο: youtube.com/watch?v=HaXtQph0ZGw&feature=youtu.be

Από την στιγμή που οι Γερμανοί, με την Υπηρεσία Κατασκοπείας τους, παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματα και μέσα στον Λευκό Οίκο, όπως αναφέρει το Der Spiegel, τότε στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία, θα πρέπει να έκαναν και να κάνουν κυριολεκτικά "πάρτι". Κι αν αυτό ισχύει -γιατί να μη ισχύει; 

Τότε η χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται στο Βερολίνο ως μια… μοντέρνα "γερμανική αποικία". Συγκλονίζουν οι εικόνες από την πολύπαθη Βενεζουέλα, μία χώρα στην οποία το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της άκρατης κομουνιστικής λιτότητας και της ενεργειακής κρίσης. 

Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερες, με την φτώχεια να μην κάνει διακρίσεις και να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. [Ξέρω, ξέρω Τριαντάφυλλε… Όλοι αυτοί οι εξαθλιωμένοι που βλέπουμε στις εικόνες είναι πράκτορες των ιμπεριαλιστών]

Εδώ θα φανεί η παλικαριά του Ν. Κοτζιά, αν είναι αυθεντική ή ιμιτασιόν (ελπίζω και εύχομαι να συμβαίνει το πρώτο), ώστε να αντισταθεί σε κάθε πίεση στο βρόμικο παιχνίδι του Άιντα και των Τούρκων.

Όπου όπως αποκαλύπτει ο Μ. Ιγνατίου, καθοδηγείται από τον Βρετανό διπλωμάτη Τόναθαν Άλαν, διάδοχο του αλήστου μνήμης λόρδου Χάνεϊ, που έφτιαξε το Σχέδιο Ανάν.

Η τουρκική πλευρά, σε μία προσπάθεια δημιουργίας καλών εντυπώσεων, θέλει να ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για παραμονή του 10% του στρατού της -περίπου 4.000-5.000 άτομα- στο νησί σε μία βάση κατά τα βρετανικά πρότυπα. 

Αν μείνει επισήμως, έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης στο νησί, δίνει δικαίωμα στην Τουρκία να επικαλείται προστασία των Τ/κ. Η απόσταση από τα τουρκικά παράλια είναι ώσπου να πεις… κύμινο, για να στείλει στρατό.

"Όργιο" εξαγοράς ψήφων στη γειτονική Αλβανία, με τους πολίτες να ψηφίζουν σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με την πόλωση να έχει χτυπήσει "κόκκινο" τις προηγούμενες ημέρες. 

Τραμπουκισμοί, επιθέσεις σε κομματικά γραφεία, απειλές και εκφοβισμοί χαρακτήρισαν για μια ακόμη φορά τις αλβανικές εκλογές.

Αλβανικές εφημερίδες σημειώνουν ότι μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες, σημειώθηκαν 140 καταγγελίες για προσπάθειες χρηματισμού ψηφοφόρων. 

Καταγγελία για εξαγορά ψήφων έκανε ως και ο Νασίπ Νάτσο, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα υποψήφιος στο Μπεράτι, με επιστολή του προς το Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Αντριατίκ Λάλα, τον Πρέσβη των ΗΠΑ Ντόναλντ Λου, τον Αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ, τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ.α.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των Εκλογών 
αναμένονται σήμερα Δευτέρα.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας εμφανίζεται ως ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, καθώς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPR Marketing. 

Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» επισήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Αντόνιο Νότο.

Oι κυβερνώντες Σοσιαλιστές και οι αντίπαλοί τους Δημοκρατικοί επεδίωκαν να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία με στόχο να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που θεωρούνται κρίσιμες για την υποψηφιότητα της χώρας στην ΕΕ.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Έντι Ραμα διεκδικούν την εξουσία με κυριότερο αντίπαλο το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας του Λουλζίμ Μπασά. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν εξασφάλισε τις 70 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στις εκλογές του 2013 ούτε του 2009.

Νωρίτερα η εκλογική επιτροπή αποφάσισε την παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες, σε μια πολύ ζεστή ημέρα όπου ο υδράργυρος έφθασε στους 39 βαθμούς κελσίου. 

Στις 16.00 το απόγευμα  χθες τοπική ώρα, η συμμετοχή ανερχόταν σε μόλις 35,67%, μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Η χαμηλή προσέλευση, αποδόθηκε κυρίως λόγω της θρησκευτικής γιορτής του Μπαϊραμιού, στην οποία οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα. 

Το κλίμα πάντως ήταν βαρύ, μετά από τις καταγγελίες που αφορούσαν αγοραπωλησίες ψήφων στην εκλογική διαδικασία. Οι κάλπες θα έκλειναν στις 7 το απόγευμα.

Παρά την μεγάλη αποχή που σημειώνεται τα πνεύματα είναι τεταμένα και νωρίτερα  ένοπλοι οι οποίοι φέρονται να είναι μέλη συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών κομματικά στρατευμένων πυροβόλησαν πολίτη.  

Συγκεκριμένα το αιματηρό επεισόδιο με έναν τραυματία από πυροβόλο όπλο, σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αλβανία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή νέου κοινοβουλίου. Οι ένοπλοι πυροβόλησαν τον πολίτη, μέλος του κόμματος «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης», στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων, σε επεισόδιο που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.

Σε δηλώσεις του ο ιδρυτής του κόμματος αυτού, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Απριλίου, κατήγγειλε όσον αφορά στους δράστες ότι πρόκειται για τις συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. 

Που όπως είπε ανήκουν, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα με τον οποίο πάντως το κόμμα του και ο ίδιος συγκυβέρνησαν την τελευταία θητεία. Ταυτόχρονα, από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται αύξηση των κρουσμάτων αγοροπωλησίας ψήφων, παρά τα αυστηρά νομικά μέτρα που ελήφθησαν προεκλογικά. 

Οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων γίνονται κυρίως από το Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο κατηγορεί για το φαινόμενο αυτό το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόμοιες κατηγορίες εκτοξεύονται και αντιστρόφως.  Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ήταν μέχρι τη μια μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) πολύ χαμηλή. 

Οι παρατηρητές αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης, πέρα από την απογοήτευση των πολιτών, και στο γεγονός ότι οι εκλογές συνέπεσαν με τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού, στην οποία οι Αλβανοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, αξίωσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη διεξαγωγή των εκλογών -που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου- από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αίτημα που απέρριπταν οι σοσιαλιστές.

Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα κινητοποίησε τους οπαδούς τους με καθημερινές διαδηλώσεις στα Τίρανα και άλλες αλβανικές πόλεις, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από το κοινοβούλιο και απειλούσε με αποχή από τις εκλογές.

Τότε ήταν που χρειάστηκε να σπεύσει στα Τίρανα ο βοηθός αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών Χοϊτι Γι προκειμένου να αναγκάσει τα κόμματα να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή τους.

Ο έμπειρος διπλωμάτης τελικά κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους πολιτικούς αντιπάλους και να συμφωνήσουν στη διενέργεια των εκλογών μια εβδομάδα αργότερα, σήμερα δηλαδή.

18 κόμματα, απούσα η "Ομόνοια"
Σε αυτό το κλίμα δέκα οχτώ κόμματα θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών για τις 140 έδρες του κοινοβουλίου.

Ανάμεσά τους δεν θα είναι με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά από το 1991, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που αποτελεί την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας και υποστηρίζεται από την οργανωμένη πολίτική της έκφραση «Ομόνοια».

Οι λόγοι της μη αυτόνομης καθόδου του ΚΕΑΔ έχουν να κάνουν με την εκπνοή των προθεσμιών στις καταθέσεις ψηφοδελτίων των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την ταραχώδη προεκλογική περίοδο, ωστόσο πολλοί υποψήφιοί του θα είναι στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών ώστε όσοι εξ αυτών εκλεγούν, να δηλωθούν ως βουλευτές του ΚΕΑΔ.

Σε κάθε περίπτωση Έλληνες μειονοτικοί βουλευτές θα εκλεγούν μέσα από τα ψηφοδέλτια των τριών μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης και υπολογίζεται ότι θα είναι τουλάχιστον πέντε.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις
Αν και στην Αλβανία οι δημοσκοπήσεις απέχουν από το να θεωρούνται αξιόπιστες, φέρουν ως πρώτους τους Σοσιαλιστές του Έντι Ράμα (με ποσοστό 41-45%), έναντι του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (με ποσοστό 34-37%).

Ως τρίτο κόμμα φέρεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (με ποσοστό 10-13%), μολονότι ο ιστορικός ηγέτης του, Ιλίρ Μέτα παρέδωσε τη σκυτάλη μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο πιο ψύχραιμοι εκλογικοί αναλυτές αλλά και παράγοντες άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει αυτοδυναμία με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: