01 Ιουνίου, 2017

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ ΡΙΖΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

 

«Τρίζει» η καρέκλα του ομογενούς Ράινς Πρίμπους, ο οποίος από τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου φέρεται να υποβαθμίζεται στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο ενός ριζικού ανασχηματισμού στο Λευκό Οίκο, η εφημερίδα Washington Post, αποκαλύπτει ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο υψηλόβαθμο προσωπικό του στον Λευκό Οίκο και να καθαρίσει, μεταξύ άλλων, τον προσωπάρχη του. Άλλοτε ευνοούμενοι του προέδρου πέφτουν σε δυσμένεια και κάποιοι πρώην συνεργάτες του επανέρχονται...
 
Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την κυβέρνησή του, εν μέσω του θορύβου που έχει προκληθεί αναφορικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και της εμπλοκής έμπιστων προσώπων σε συνδιαλλαγές με τη Μόσχα.
 
Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, ορισμένοι συνεργάτες του Τραμπ ανέφεραν ότι υπήρξαν συνομιλίες τη περασμένη Παρασκευή σχετικά με την πιθανότητα να υπηρετήσει ο Πρίμπους πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα- η μητέρα του είναι ελληνικής καταγωγής- ως ένας τρόπος για να τον απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο χωρίς πολλές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ένα 24ωρο αργότερα, υπήρξε μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που αρνήθηκε έντονα αυτό το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της "Washington Post".  H κατάσταση στον Λευκό Οίκο είναι πολύ ρευστή με τον πρόεδρο Τραμπ να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από συμβούλους του που του ζητούν να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στο κοντινό του πολιτικό περιβάλλον. 

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με το ρωσικό ζήτημα και τους πιθανούς προεκλογικούς δεσμούς του Τραμπ με την Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, συνεργάτες του προέδρου προετοιμάζουν την λειτουργία "μιας αίθουσας κατάστασης ανάγκης". 

Υπάρχουν όμως και κάποιες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι στην προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τη ρωσική "ρετσινιά", ο Τραμπ ζητά την βοήθεια μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που τον περιέβαλλε στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του συμβούλου του κατά την προεκλογική εκστρατεία: τον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι.  Ο Τραμπ τον είχε απολύσει τον περασμένο Ιούνιο γιατί φέρεται να μην είχε καλές σχέσεις με το ζεύγος Κούσνερ.
 
Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται να έχει ζητήσει και από τον Ντέιβιντ Μπόσι, επικεφαλής της συμβουλευτικής Citizens United, να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο. Ανανεώνοντας την ομάδα που τον πλαισιώνει, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει "κατά μέτωπο" το ρωσικό ζήτημα, το οποίο να αμαυρώσει την προεδρία του. 

Σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με δικηγόρους μέχρι την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να εξεταστούν νομικά ζητήματα γύρω από το θέμα που έχει προκύψει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη μετά τις αναφορές δημοσιευμάτων για την προεκλογική εμπλοκή του Κούσνερ στην υπόθεση και σχετικά με επαφές του με την Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο για την οργάνωση ενός μυστικού δικτύου επικοινωνίας με την Ρωσία. 

Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Ντάμπκι, πρόκειται να αποχωρήσει ύστερα από τρεις μήνες στη θέση αυτή στον Λευκό Οίκο, δήλωσε χθες η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ. Ο Ντάμπκι, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας επικοινωνίας ο οποίος εισήλθε στη διοίκηση Τραμπ τον Μάρτιο, παραιτήθηκε στις 18 Μαΐου, αν και δεν έχει ορίσει ποια θα είναι η τελευταία ημέρα του στη δουλειά και φεύγει σε καλές συνθήκες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: