12 Ιουνίου, 2017

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

 

Η προοπτική ένταξης στο NATO τροφοδοτεί διάθεση για διαπραγματεύσεις στην ΠΓΔΜ. Την Τετάρτη η πρώτη συνάντηση του νέου σκοπιανού ΥΠΕΞ με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα.

Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγή της ονομασίας της χώρας προκειμένου να λυθεί η διένεξη με την Ελλάδα και να δρομολογηθεί η είσοδός των Σκοπίων στο NATO, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

Ο κ. Ντιμιτρόφ αναμένεται να συζητήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης με αξιωματούχους της Συμμαχίας σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα προκειμένου να γίνει δεκτός από τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για τυχόν αλλαγή ονομασίας, προτού η όποια πρόταση οδηγηθεί σε δημοψήφισμα. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση που τηρεί έως τώρα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

Επισήμαναν πως λίγες ημέρες πριν την τοποθέτηση Ντιμιτρόφ ο νέος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, είχε χαρακτηρίσει προβοκατόρικο λάθος την πολιτική των κυβερνήσεων Γκρουέφσκι να στήνονται στην ΠΓΔΜ ανδριάντες αρχαίων προσωπικοτήτων και να δίνονται τα ονόματά τους σε δρόμους και αεροδρόμια.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι διευκρίνισαν πως κατά τη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ δεν συζητηθεί τόσο άμεσα το ζήτημα της ονομασίας – για το οποίο υπάρχουν άλλωστε ειδικοί διαπραγματευτές –όμως στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί μία συνολικότερη φόρμουλα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που θα συμβάλει και στη διευθέτηση της ονομασίας.

Oι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια του προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν περίπου δύο χρόνια.

Η Ελλάδα «πάγωσε» τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO το 2008, κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, όταν οι εταίροι ανακοίνωσαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα Σκόπια στις τάξεις τους προτού συμφωνηθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρουν οι FT, οι υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή. Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.

«Η είσοδος της [ΠΓΔΜ] στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται πως επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μπορεί να ενισχύσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Ούτε ο κ. Ντιμιτρόφ ούτε οι ελληνικές πηγές έδωσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ονομασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: