18 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

 

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη χθεσινή ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 31 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Λέσβου. 

«Θετική εξέλιξη η χθεσινή» είπε πριν λίγο στον ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, εξηγώντας ότι ο μεγαλύτερος, μέχρι στιγμής, μετασεισμός είχε σαν αποτέλεσμα να εκτονωθούν οι δυνάμεις στο υπέδαφος.

«Θα έχουμε μακρά σεισμική δραστηριότητα και για αρκετούς μήνες σποραδικές δονήσεις. [...] Αποφύγαμε τους μεγάλους κινδύνους, όπως η μετάσταση της δραστηριότητας σε άλλο ρήγμα» είπε τονίζοντας ότι ο μετασεισμός των 5,2 Ρίχτερ έγινε αισθητός κυρίως στο νότιο τμήμα της Λέσβου. 

Στις 5: 40 το πρωί του Σαββάτου είχε σημειωθεί επίσης μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σημειώθηκε στις 10.50 το βράδυ, στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας του ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας.

Πρόκειται για την ισχυρότερη από τότε, μετασεισμική δόνηση με το ίδιο περίπου, επίκεντρο. Ακολούθησαν πάντα με το ίδιο επίκεντρο, τρεις σεισμικές δονήσεις στα 3, 3,2 και 3.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που είναι επικεφαλής του Συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πρόσφατης σεισμικής διεργασίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Είναι ο μετασεισμός που περιμέναμε, αυτός των 5,2 Ρίχτερ» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτιτούτου. 

«Μαζί με τον μετασεισμό 4,6 που σημειώθηκε στις 6.40 το πρωί του Σαββάτου πιστεύουμε οτι η ενέργεια εκτονώθηκε και τα πράγματα θα πάνε τώρα ομαλά», πρόσθεσε ο Γ. Χουλιάρας.

Δημοσίευση σχολίου