25 Ιουνίου, 2017

ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

 

Σφοδρές καταιγίδες έχουν πλήξει το τελευταίο 48ωρο επαρχίες της Κίνας με αποτέλεσμα δύο παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών να χάσουν τη ζωή τους όταν το σπίτι τους κατέρρευσε στην περιοχή Γιονγκσάν

Καθώς πάνω από 140 ακόμη άτομα να αγνοούνται από κατολισθήσεις που καταπλάκωσαν 62 σπίτια στην επαρχία Σετσουάν.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα η τοπική κυβέρνηση, τα σπίτια καταπλακώθηκαν εξαιτίας της κατολίσθησης που προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού.

Η λάσπη και οι βράχοι από την κατολίσθηση μπλόκαραν την κοίτη ενός ποταμού σε μήκος δύο χιλιομέτρων, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο. 

Οι αρχές εφαρμόζουν σχέδιο για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή προσπαθούν να υπολογίσουν την έκταση της καταστροφής, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε απ' ευθείας εικόνες αστυνομικών και κατοίκων που φορούν αδιάβροχα και στέκονται πάνω σε τεράστιους γκρι βράχους, ενώ δίπλα τους πορτοκαλί εκσκαφείς επιχειρούν να καθαρίσουν τα μπάζα.

«Είναι πολλές δεκάδες τόνοι βράχων», δήλωσε ο Τσεν Τιεμπό, αστυνομικός στην περιοχή, στο πρακτορείο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι βροχές των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τμήματος του βουνού. 

«Είμαστε εδώ σε σεισμική ζώνη, δεν υπάρχει πολλή βλάστηση», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι τα δένδρα συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού της βροχής και εμποδίζουν τις κατολισθήσεις.

Ένα ζευγάρι και το ηλικίας ενός μήνα μωρό του ανασύρθηκαν από τη λάσπη και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανέφεραν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης οι τοπικές αρχές της γειτονικής πόλης Μαοσιάν. 

Ένας άλλος επιζών έχει εντοπισθεί, «όμως οι ζωτικές ενδείξεις του είναι ασθενικές», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Ουάνγκ Γιονγκμπό, τοπικός αξιωματούχος των επιχειρήσεων διάσωσης. «Είναι η μεγαλύτερη κατολίσθηση που έχει σημειωθεί εδώ μετά τον σεισμό του Ουεντσουάν», σημείωσε ο ίδιος. 

Την ίδια ώρα, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινσένγκ ζήτησε «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών» και διέταξε την διεξαγωγή επιχειρήσεων διάσωσης μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα οι αγνοούμενοι. 

Σημειώνεται πως οι κατολισθήσεις είναι συχνές στις αγροτικές και ορεινές περιοχές της Κίνας, ιδιαίτερα στη διάρκεια δυνατών βροχών.

Μειώνονται οι ελπίδες για τους 118 αγνοουμένους λόγω κατολίσθησης Οι διασώστες στην Κίνα ερευνούν για 118 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται περισσότερο από 24 ώρες μετά την κατολίσθηση που έπληξε ένα ορεινό χωριό.

Αλλά οι ελπίδες μειώνονται αφού 15 σοροί ανασύρθηκαν μέσα από τους βράχους και τη λάσπη κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των ερευνών. Ένα ζευγάρι και το δύο μηνών μωρό τους βρέθηκαν ζωντανοί μετά τη μαζική κατολίσθηση που κατέστρεψε το χωριό Σίνμο χθες τα χαράματα στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν. 

Όμως δεν έγινε γνωστό να βρέθηκε άλλος επιζών. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει νέο απολογισμό έπειτα από εκείνον για τους 15 νεκρούς που ανακοίνωσαν στη διάρκεια της νύκτας, ωστόσο εμπειρογνώμονες λένε πως οι πιθανότητες να έχουν επιβιώσει οι αγνοούμενοι είναι μικρές, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με τη συμμετοχή άνω των 3.000 διασωστών, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο προσθέτοντας πως τα ονόματα των αγνοουμένων δημοσιεύονται σε κυβερνητικές ιστοσελίδες. 

Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, δήλωσαν οι αρχές, αν και οι βροχοπτώσεις που αναμένονται σήμερα και αύριο Δευτέρα δεν αναμένετα να επηρεάσουν τις προσπάθειες διάσωσης, μετέωσε το τηλεοπτική δίκτυο CCTV.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπέβαλε τα συλλυπητήριά του και ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει όποια βοήθεια χρειάζεται.


Δεν υπάρχουν σχόλια: