18 Ιουνίου, 2017

ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις κινήσεις τους μόνο προς τον πόλεμο φαίνεται να σπρώχνουν τα κράτη, παρά στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο υπουργός Ρεξ Τίλερσον θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον αντί να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κάτι που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση:

«Ο υπουργός θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχοντας συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες της περιοχής και του Κόλπου» λέει στην ανακοίνωσή του το Υπ.Εξ.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στόχο το Κατάρ και το Ιράν, κράτη τα οποία είναι εχθρικά προς τους Σουνίτες συμμάχους τους όπως τη Σαουδική Αραβία. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε χθες το βράδυ.

Καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, παραβιάζοντας ουσιαστικά και το πνεύμα αλλά και το γράμμα της συμφωνίας του 2015 μεταξύ των δύο χωρών για τα πυρηνικά. 

Ο Τραμπ χαρακτήριζε προεκλογικά τη συμφωνία ως τη χειρότερη που μπορούσε να υπάρξει. Σε απάντηση των Αμερικανικών προκλήσεων, το Ιράν φέρνει στην περιοχή την Κίνα. 

Mε την οποία θα προχωρήσουν σε κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Περσικό κόλπο. Μιλάμε δηλαδή για μια «τριπλή συμμαχία» Ιράν-Κίνας-Ρωσίας η οποία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να απαντήσει σε Αμερικανικές προκλήσεις.

Να θυμίσουμε μόνο ότι το Ιράν στηρίζει το Κατάρ στον αποκλεισμό που του επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου, κάτι το οποίο έχει εξοργίσει και τη Σαουδική Αραβία, και την Αίγυπτο, και φυσικά και τις ΗΠΑ. Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει από όλες απόψεις... μπαρούτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: