07 Ιουνίου, 2017

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη θέση της Εκκλησίας.

Στην εκδήλωση μίλησε πρώτος ο επίτιμος πρόεδρος του Σ.τ.Ε. και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σωτήρης Ρίζος.

Ο κ. Ρίζος τόνισε πως "η απορρύθμιση των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας θα λειτουργήσει αρνητικά για το έθνος" και πως "η Εκκλησία μπορεί να είναι σήμερα, όπως ήταν πάντα, ένας σύμμαχος της πολιτείας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για την εμπέδωση της ασφαλείας στην πατρίδα".

Αφού ο κ. Ρίζος έκανε ιστορική αναδρομή και των αναφορών της επικρατούσας θρησκείας στα συντάγματα του έθνους υπογράμμισε πως:

"Αν απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος και ο όρος επικρατούσα θρησκεία, δε μπορεί να έχει κανένα λόγο η Πολιτεία στο θέμα του Αυτοκεφάλου και τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

Στην εκδήλωση η κυβέρνηση είχε υψηλότατη εκπροσώπηση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου και τον κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα πήρε τον λόγο και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται και δεν είναι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση να ζητήσει την απάλειψη από το προοίμιο του συντάγματος την αναφορά για την επικρατούσα θρησκεία.

Τόνισε όμως πως χρειάζονται μικρές αλλαγές που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις καθώς όπως είπε "δε μπορεί να έχει λόγο η Πολιτεία για τις εκλογές των Μητροπολιτών".

Μεταξύ πολλών επίσημων προσκεκλημένων αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη. Να σημειωθεί πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του γραφείου στην Αθήνα Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο.

Εξαιρετικός, τέλος, ήταν ο συντονισμός της συζήτησης που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτη.Με καταλυτικές παρεμβάσεις, κράτησε σε υψηλό επίπεδο τη συζήτηση και το ενδιαφέρον του κοινού στην κατάμεστη αίθουσα για 2,5 και πλέον ώρες.

"Δεν έχουμε φόβο να μη χάσουμε ούτε εξουσία ούτε κυριαρχία, η μόνη μας αγωνία είναι να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο" είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση. 

Στην πολύ σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών σήμερα το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη θέση της Εκκλησίας ο Μακαριώτατος τόνισε πως η αγωνία της Εκκλησίας "είναι μία και μοναδική: 

Πώς θα προσφέρουμε τα πάντα στον άνθρωπο, πώς θα προσφερθούμε για τον άνθρωπο. Δεν έχουμε καμία αγωνία και κανένα φόβο μήπως χάσουμε κάποιο προνόμιο εξουσίας και κυριαρχίας".

Η μόνη εξουσία της Εκκλησίας είναι η εξουσία να αγαπάμε και να υπηρετούμε τον άνθρωπο και αυτή, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, δεν τη θυσιάζουμε για κανέναν. 

Σημείωσε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκφρασης της άποψης και της εκκλησίας στη δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία που ζούμε και ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του, ώστε να προστεθεί ένα ακόμη λιθαράκι στο δημόσιο διάλογο.ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ 

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: