18 Ιουνίου, 2017

Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

 

Ένα άρθρο που είναι αποκαλυπτικό για την πολιτική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα Βαλκάνια δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα World Politics Review.

Ο αρθρογράφος Courtney Doggart, αναλυτής επί των θεμάτων της Βαλκανικής δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων προϋποθέτει οικονομικές λύσεις, όχι απλώς πολιτικές» .

Πρόκειται την αντίληψη που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους-αναλυτές στις ΗΠΑ ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας τους είναι βοήθεια, κι όχι παρέμβαση, ενώ κάθε άλλη ξένη παρέμβαση έχει στόχο αποκλειστικά τη διάλυση της εκάστοτε χώρας.

Όπως φαίνεται κι από το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο είχαν συναντήσεις με πολιτικούς των Σκοπίων, της Αλβανίας και της Σερβίας στους οποίους δόθηκε... βοήθεια. Φυσικά, όταν στις ΗΠΑ μιλάνε για βοήθεια, συνήθως εννοούν εντολές για το τι πολιτικές θα ακολουθήσουν οι πολιτικοί στις χώρες αυτές.

Στα Σκόπια οι ΗΠΑ «βοήθησαν» στην εκλογή της νέας φιλο-Αλβανικής κυβερνήσεως, στην Αλβανία «βοήθησαν» στη συμμετοχή της αντιπολιτεύσεως στις εκλογές ενώ στη Σερβία «βοήθησαν» στο διάλογο της χώρας με το Κόσοβο (με τον Βούτσιτς να ευχαριστεί μάλιστα τις ΗΠΑ). 

Τέλος, στην Κροατία οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν οικονομική «βοήθεια». Αυτή η πολιτική εξυμνείται από τους αναλυτές, παρότι είναι κατάφωρη εμπλοκή στα εσωτερικά των χωρών.

Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία πραγματοποιούν επενδύσεις σε επιχειρήσεις, υποδομές, ενέργεια, μέσα ενημέρωσης και εκπαίδευση των Βαλκανικών κρατών «εκμεταλευόμενες» την πολιτική και οικονομική αστάθειά τους. 

Άρα οι άλλες χώρες εκμεταλλεύονται τα Βαλκάνια, ενώ οι ΗΠΑ τα... βοηθάνε. Μάλιστα, σχετικά με τη Ρωσία, υποστηρίζεται ότι σπρώχνει στο χάος τα Σκόπια εκτρέφοντας τον εθνικισμό στην περιοχή, δηλαδή υποστηρίζοντας το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι. 

Την ίδια στιγμή, όμως, ξεχνάει ο αρθρογράφος ποιος προώθησε και υποστήριζε τόσα χρόνια τον Γκρούεφσκι. Εάν «βοηθάνε» τον εθνικισμό οι ΗΠΑ είναι καλό, ενώ εάν «εκμεταλλεύεται» τον εθνικισμό η Ρωσία είναι... αρνητικό.

Στην Αμερική αυτά γράφονται, γιατί τα πιστεύουν οι περισσότεροι. Ακόμη και άνθρωποι στον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών τα πιστεύουν. Οι ΗΠΑ βλέπουν τον εαυτό τους ως τον ΟΗΕ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θέλουν το κακό του πλανήτη. Είναι λυπηρό, όμως πραγματικότητα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: