08 Ιουνίου, 2017

ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

 

Εντός της ημέρας το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να πάρει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες τόσο από το κυβερνών AKP όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Πρακτικά, δηλαδή, ενεργοποιείται διμερής συμφωνία Άγκυρας - Κατάρ η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία συνδράμει το συγκεκριμένο εμιράτο του Κόλπου οποτεδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις του με τις ηγέτιδες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει τα 7 αραβικά κράτη για τη διακοπή των σχέσεών τους με το Κατάρ, δηλώνοντας πως η απομόνωση της συγκεκριμένης χώρας και η επιβολή κυρώσεων εναντίον της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Έχει επίσης πει ότι η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αμβλυνθεί η κρίση.

Η Άγκυρα - η οποία όπως και το Κατάρ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο όσο και αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και ομοίως επικρίνεται γι’ αυτή της τη στάση- διατηρεί στρατιωτική βάση στο Κατάρ από το 2014. Εκεί είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη το 2016 ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου και αφότου είχαν ήδη εγκατασταθεί 150 στρατιώτες.

Μέρα με τη μέρα το σχίσμα που προκλήθηκε στον αραβικό κόσμο την Δευτέρα διευρύνεται, με επτά αραβικές χώρες -με τη Σαουδική Αραβία να ηγείται- να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο όχι μόνο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά και ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με την σιιτική Τεχεράνη, παραδοσιακή αντίπαλο του σουνιτικού Ριάντ.

 Όσα πρέπει να ξέρετε για το «ενοχλητικό» Κατάρ
Από την πλευρά του το Κατάρ κατηγορεί τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και καταγγέλλει ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Για τυχόν Κυβερνοεπίθεση Έρευνα στο Κατάρ
Ειδική ομάδα φέρονται να συνέστησαν η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών των ΗΠΑ –το γνωστό σε όλους FBI– και η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας της Βρετανίας (NCA), με στόχο αυτή να συνεργασθεί με τις αρχές του Κατάρ.

Για την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από κυβερνοεπίθεση με φερόμενους ως δράστες Ρώσους χάκερ. Η κυβέρνηση του Κατάρ υποστηρίζει ότι είδηση του CNN από τις 23 Μαΐου απέδιδε ψευδείς δηλώσεις στον επικεφαλής της χώρας. 

Σύμφωνα με το CNN, ο σεΐχης Αλ Θάνι είχε προβεί σε φιλικές και συμβιβαστικές δηλώσεις υπέρ του Ιράν, αμφισβητώντας επίσης την ικανότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ότι κίνητρο των Ρώσων χάκερ ήταν η δημιουργία εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, είπε χθες μιλώντας στο CNN: «Οι κατηγορίες αυτές εναντίον του ηγέτη της χώρας μας είναι όλες βασισμένες σε παραπληροφόρηση. Εκτιμούμε δε ότι όλη αυτή η κρίση στηρίχθηκε σε εκστρατεία παραπληροφόρησης. 

Η κρίση ξέσπασε επί τη βάσει κατασκευασμένων ειδήσεων, οι οποίες διείσδυσαν, ύστερα από επίθεση χάκερ στην ιστοσελίδα του κρατικού μας ειδησεογραφικού πρακτορείου. Την κυβερνοεπίθεση αυτή εντόπισε και κατέγραψε το FBI».

Ο σεΐχης Σαΐφ Μπιν Αχμέτ αλ Θάνι, επικεφαλής του κρατικού γραφείου Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε χθες ότι το Κατάρ συνεργάζεται πλήρως με το FBI και τη βρετανική NCA.

Καμία από τις δύο διωκτικές υπηρεσίες, όμως, δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Κατάρ περί ανάμειξης Ρώσων χάκερ, ενώ και η Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό. Πρόκειται για το πλέον πρόσφατο περιστατικό υποτιθέμενης επίθεσης Ρώσων χάκερ, με σοβαρό διεθνές αντίκτυπο. 

Έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον Ιανουάριο κατέληγε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε προσωπική εντολή για διεξαγωγή «εκστρατείας επιρροής» υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και εις βάρος της Δημοκρατικής υποψηφίου Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την επίθεση εναντίον της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και για τη διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιτροπής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών ισχυρίζονται επίσης ότι Ρώσοι χάκερ αποπειράθηκαν να επηρεάσουν τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι δεν απέκλειε την ανάμειξη «πατριωτών Ρώσων χάκερ» στις αμερικανικές εκλογές, αρνούμενος ωστόσο κάθε συμμετοχή του ρωσικού κράτους σε τέτοιες ενέργειες.

Το Κατάρ, το Ιράν & ο ρόλος της Άγκυρας
Σε μια γεωπολιτική "πυριτιδαποθήκη" έχει μετατραπεί, για άλλη μια φορά, η Μέση Ανατολή, με μία σπίθα να αρκεί προκειμένου να ξεσπάσει η μεγαλύτερη "φωτιά" που έχει ανάψει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της αραβικής χερσονήσου. 

Όλα ξεκίνησαν με την διπλωματική κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή την Δευτέρα, όταν η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι από την μια εξυπηρετεί τα ιρανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Και από την άλλη υποστηρίζει την τρομοκρατία -μια κίνηση που συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα.

Πλήθος αναλυτών εκτιμούσαν τις τελευταίες ημέρες ότι ο αποκλεισμός αποτελούσε και ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ διατηρεί προνομιακές σχέσεις, αλλά και μια γενικότερη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράν, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν δείχνει πρόθυμος να ακολουθήσει την  ειρηνική και διαμεσολαβητική οδό του προκατόχου του στις σχέσεις με την Τεχεράνη. 

Ωστόσο τον "ασκό του Αιόλου" για ακόμη πιο επικίνδυνες εξελίξεις άνοιξε η διπλή τρομοκρατική επίθεση που έγινε το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και 43 τραυματίες.

Οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν δύο επιθέσεις σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, το  κοινοβούλιο της χώρας και το μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν, με το Ιράν να επιρρίπτει ευθέως τις ευθύνες στη Σαουδική Αραβία. 

«Η τρομοκρατική επίθεση έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. 

Το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη αποδεικνύει ότι εμπλέκονταν στην επίθεση» ανέφερε η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης [ο βραχίονας του ιρανικού στρατού που ασκεί μεγάλη πολιτική επιρροή] που ρίχνει κι άλλο λάδι στη ήδη υπάρχουσα φωτιά...

Ο ρόλος της Αγκυρας
Την κατάσταση περιπλέκει, ωστόσο, ακόμη περισσότερο το "παιχνίδι" του τούρκου προέδρου, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει τούρκους στρατιώτες στο Κατάρ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα ΑΚP στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή μοιάζει ως μια κίνηση υποστήριξης του Κατάρ που αντιμετωπίζει την απομόνωση και το εμπάργκο των υπόλοιπων αραβικών χωρών.

Πέραν της πιθανής αποστολής στρατιωτών, η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει το Κατάρ και εμπορικά, τροφοδοτώντας τη μικρή χώρα με τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στα αραβικά κράτη για την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κατάρ, ενώ σημείωσε πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ αλλά και τα γειτονικά του κράτη στον κόλπο. Σημειώνεται ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ υποστήριξαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο καθώς και ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία. 

"Ο χαρακτηρισμός του Κατάρ ως τρομοκρατικού κράτους δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, μια περιοχή που χρειάζεται ενότητα", δήλωσε ο Ερντογάν. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Κατάρ είναι σωστές. 

Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα είναι μέσα από τον διάλογο. Υπό αυτήν την έννοια, θαυμάζουμε την εποικοδομητική προσέγγιση που έχει το Κατάρ», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και εγγυητής των συμφερόντων και του καλού της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τάχθηκε σαφώς υπέρ του Κατάρ και κατά της Σαουδικής Αραβίας στην εν εξελίξει διένεξη: 

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με το Κατάρ, όπως και με τόσους άλλους φίλους που μας στήριξαν την περασμένη χρονιά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να λύσουμε τα θέματα που έχουν οι άλλες χώρες με το Κατάρ» 

Ρώσους χάκερ «βλέπει» πίσω από την κρίση το FBI
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε την Τετάρτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον εμίρη του Κατάρ, τον Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και εξέφρασε τη βούλησή του να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη διπλωματική κρίση στον Κόλπο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα επικαλούμενο πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.

Εντωμεταξύ, ερευνητές του FBI, του αμερικανικού γραφείου ερευνών, πάντως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πίσω από την υποτιθέμενη δήλωση του εμίρη του Κατάρ για το Ιράν, που υπήρξε αφορμή για την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και τον αποκλεισμό, ήταν έργο ρώσων χάκερ.

Η κατάσταση έτσι περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η υπόθεση αυτή, εάν αποδειχθεί ακριβής, θα είναι μια ακόμα κίνηση υπονόμευσης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ρωσία, εν μέσω μάλιστα της καταιγίδας περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. 

Πράκτορες του FBI πάντως βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση. Σύμφωνα με την ψεύτικη είδηση, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων QNA ο εμίρης σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι ανέφερε ως στρατηγικό σύμμαχο το Ιράν, την ώρα που κατηγορείται από τη Σαουδική Αραβία ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας». 

Oι δηλώσεις περιείχαν επίσης αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, που είναι εντούτοις στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: