20 Ιουνίου, 2017

ΑΛΛΑΞΤΕ... ΕΧΘΕΣ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

Την άμεση μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου προκειμένου να ανοίξουν νόμιμοι οδοί προς την Ευρώπη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ζητούν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων

Με κοινή ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22-23 Ιουνίου.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη συζήτηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία είναι ανεπαρκής και αποκλίνει ριζικά από τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και την έννοια της αλληλεγγύης όπως αυτή ενυπάρχει στο ευρωπαϊκό δίκαιο» αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής, ζητώντας παράλληλα να καταργηθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης εισόδου και «να προχωρήσουμε προς έναν κεντρικό και μόνιμο μηχανισμό δίκαιου καταμερισμού ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών».

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου μαζεύει σκόνη στο τραπέζι του Συμβουλίου, παρά τον θάνατο των εκατοντάδων μεταναστών στη Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. 

Προσθέτοντας επίσης ότι το Συμβούλιο όχι μόνο «δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του» στο πλαίσιο της συμφωνίας μετεγκατάστασης, αλλά «παρεμποδίζει επίσης απερίφραστα κάθε πιθανή μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνο».

Από τη μεριά του η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει σημειώσει την «παραμικρή πρόοδο» στο αίτημα για «δικαιότερη κατανομή της ευθύνης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών». 

«Οδηγώντας την επείγουσα αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου σε αδιέξοδο, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Ιταλία και την Ελλάδα μόνες τους να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Σ. Κέλερ.

Καλώντας τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σ' ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα επανεγκατάστασης» και σε μια «κοινή προσέγγιση» στις θεωρήσεις βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους που θα «διασφαλίσουν την ασφαλή μεταφορά προσφύγων στην Ευρώπη».

Γιατί θα πάει στις Βρυξέλλες αύριο ο Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας. Ο λόγος; Θα δώσει το παρών σε ανοιχτή συζήτηση π με αντικείμενο «ένα σχέδιο προοδευτικής αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», από κοινού με προσωπικότητες από τον χώρο της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τη συζήτηση, με τίτλο «Τhe Missing Scenario – Αn Alternative for Europeans», διοργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus)του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή μεταξύ άλλων την πρόσφατη δημοσίευση της «Λευκής Βίβλου» που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πέντε σενάρια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το μέλλον της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η συζήτηση θα έχει ως επίκεντρο «το σενάριο που λείπει» και το οποίο μπορεί να αποτελέσει μια προοδευτική απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της Ευρώπης. Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό το λόγο αναμένεται να λάβουν ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών στην ευρωβουλή Τζιάνι Πιτέλα.

Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στην ευρωβουλή Σκα Κέλλερ, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βαλλονίας Πολ Μανιέτ, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Μπενουά Αμόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ κ.α.

Η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) είναι μία κοινή προσπάθεια Ευρωβουλευτών που προέρχονται από 3 πολιτικές ομάδες (Ευρωομάδα της Ενωμένης Αριστεράς, Σοσιαλιστές και Πράσινοι), με σκοπό να αναζητηθούν κοινές λύσεις «για μία άλλη Ευρώπη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, με ανάπτυξη και δικαιώματα για όλους και όλες».Δημοσίευση σχολίου