01 Ιουνίου, 2017

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΚΡΗΞΗ

 

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε μία από τις εισόδους του αεροδρομίου που βρίσκεται έξω από την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν. 

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο εκπρόσωπο του τοπικού κυβερνήτη. «Έχει επιβεβαιωθεί ότι ένας στρατιώτης είναι νεκρός, ενώ πέντε άλλοι άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών, τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, που είχε στόχο το αεροδρόμιο έξω από την Τζαλαλαμπάντ» δήλωσε ο Αταουλάχ Κογκιανί, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένου αυτοκίνητο που γίνεται στο Αφγανιστάν το τελευταίο 48ωρο.

Από τη χθεσινή έκρηξη σε κεντρική περιοχή της Καμπούλ έχασαν τη ζωή τους πάνω από 80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 350.

Οι πιο φονικές επιθέσεις μετά την πτώση
των Ταλιμπάν το 2001 στο Αφγανισταν

Η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Καμπούλ είναι από τις φονικότερες που πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν μετά την πτώση των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

H έκρηξη ενός παγιδευμένου βυτιοφόρου είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ακολουθεί ένας κατάλογος των πιο φονικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν από το 2001 όπως καταγράφηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο:

-23 Ιουλίου 2016: Δύο καμικάζι επιτίθενται σε ειρηνική διαδήλωση της σϊιτικής μειονότητας στην Καμπούλ, προκαλώντας τουλάχιστον 85 θανάτους. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σφαγή, το πρώτο μεγάλο χτύπημα της οργάνωσης στην καρδιά της πρωτεύουσας.

-19 Απριλίου 2016: Η ανατίναξη ενός φορτηγού γεμάτου εκρηκτικά κοντά σε ένα σύμπλεγμα κυβερνητικών κτιρίων της πρωτεύουσας, που ακολουθείται από ανταλλαγή πυρών, προκαλεί 64 θανάτους και σχεδόν 350 τραυματισμούς, μία εβδομάδα μετά την έναρξη της «εαρινής επίθεσης» που ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν.

-23 Νοεμβρίου 2014: Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε εν μέσω των θεατών ενός αγώνα πετοσφαίρισης στην επαρχία Πακτίκα (νοτιοανατολικό Αφγανιστάν), κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, κυριότερου προπυργίου του δικτύου Χακάνι.

-6 Δεκεμβρίου 2011: Ένας καμικάζι σκοτώνει 80 ανθρώπους στην Καμπούλ, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά του εν μέσω σιιτικής πομπής κατά τη γιορτή της Ασούρα, μιας από τις πιο ιερές γιορτές του σιιτικού ισλάμ. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά ποδήλατο ανατινάζεται κατά τη διέλευση μιας ομάδας σιιτών προσκυνητών στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγάλη πόλη του βορρά, προκαλώντας τέσσερις θανάτους.Δημοσίευση σχολίου