12 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

«Τίποτα δεν έχει κριθεί… πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών.

Διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

Όσον αφορά τα έξι μέλη της κυβέρνησης που είναι υποψήφιοι στις εκλογές είπε: «Πιστεύω πως οι άλλοι υπουργοί και εγώ είμαστε ήρεμοι σε αυτές τις εκλογές. Σε ό,τι με αφορά, είμαι περίπου στο 45% στον πρώτο γύρο» στο διαμέρισμα Αλπ ντε Οτ-Προβάνς.

Εκτός από τον Καστανέρ και για άλλα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που οφείλουν να παραιτηθούν σε περίπτωση που ηττηθούν, κρίνεται το μέλλον τους στις εκλογές αυτές: για τον Ρισάρ Φεράν, τον Μπρουνό Λε Μερ, την Ανίκ Ζιραρντέν, τη Μαριέλ ντε Σαρνέζ και τη Μουνίρ Μαζουμπί.

Απογοήτευση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων
Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικάνων (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύπνιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Από τη μεριά της, η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Λεπέν: Καταστροφικό το ποσοστό της αποχής
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

Μελανσόν: Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας.

Ο επικεφαλής του σχηματισμού Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε σήμερα πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο.

«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας», τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. 

Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: