23 Ιουνίου, 2017

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΥΝΕΣΚΟ ΚΑΙ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  

Μετά την ΟΥΝΕΣΚΟ, μήνυμα στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω του εκπροσώπου του, ζητώντας να την διατηρήσει με τέτοιο τρόπο θα τηρεί τις παραδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόνο μέρες πριν, οι Τούρκοι προκάλεσαν ξανά, διαβάζοντας το Κοράνι μέσα στον ναό που συμβολίζει τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, την νύχτα του Καντίρ, που είναι γιορτή για αυτούς.

Μάλιστα, το όλο ζήτημα είχε την απόλυτη στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την είδηση για την θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ.

Έτσι, αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και της ΟΥΝΕΣΚΟ, που καταδίκασαν το γεγονός, ήρθαν και οι Αμερικανοί για να «συμμορφώσουν» τους γείτονες.

«Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ενέργειες όπως αυτή προσβάλουν τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών. Η Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας.

Και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου», ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρέμβαση της UNESCO για την τουρκική πρόκληση στην Αγιά Σοφιά
Τη στήριξη της UNESCO για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της Αγιάς Σοφιάς εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης ζήτησε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της UNESCO, Φραντσέσκο Μπανταρίν, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Αμανατίδης, κατήγγειλε τη νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας μία που, όπως είπε, θίγει το θρησκευτικό αίσθημα των απανταχού χριστιανών και τον συμβολισμό του μνημείου.

Καταθέτοντας την πρόθεση της Ελλάδας να ενημερώσει σχετικά όλες τις εθνικές επιτροπές της UNESCO και - με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν για το κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού από τη Σύμβαση των Παρισίων του 1972 - να ζητήσει την παρέμβαση της διακυβερνητικής Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να συνδράμει στην προστασία της φυσιογνωμίας της Αγίας Σοφίας.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα την κάνουμε πιο ξεκάθαρη. Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Μπανταρίν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών, υπογραμμίζοντας ότι «η Αγία Σοφία πρέπει να διατηρηθεί ως μουσείο.

Καθώς είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο και έχει έναν υψηλό συμβολισμό για πολλούς πολιτισμούς, άρα είναι παγκόσμιο». «Δεν είναι η πρώτη φορά, έχουμε πει στην τουρκική κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει ως έχει και θα το επαναλάβουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμανατίδης, από την πλευρά του, επισήμανε ότι «μία χώρα, η οποία θέλει να λέει ότι προστατεύει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να σέβεται τη φυσιογνωμία της». 

Και ανέφερε ότι επέδωσε στον κ. Μπανταρίν την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που είχε στείλει πέρυσι στη γενική διεύθυνση της UNESCO.

Καθώς και την επιστολή με την οποία επανήλθε πριν από έναν μήνα για το ίδιο θέμα η μόνιμη αντιπροσωπεία μας στον διεθνή οργανισμό. «Είναι ανεπίτρεπτο, σε χώρες χωρίς διενέξεις, οι ίδιες να αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των μνημείων. 

Η Αγία Σοφία είναι ένα σημαντικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο άπτεται του θρησκευτικού συναισθήματος των απανταχού χριστιανών, για το οποίο είμαστε πολύ ευαίσθητοι», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μπανταρίν βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει, ως κύριος ομιλητής, σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα την «Αποτίμηση της Ελληνικής Παρουσίας και Συμβολής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και τις ένοπλες συρράξεις».

Ενόψει της απογευματινής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO εξήρε τον ρόλο και τη δράση της Εθνικής Επιτροπής μας σε όλα τα επίπεδα οργάνων, επιτροπών και φόρουμ, όπως είπε, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή της κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Παρά την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε σεβασμό στην παράδοση της Αγίας Σοφιάς, η Άγκυρα φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού των θρησκειών καλώντας τη να γίνει πιο... δημοκρατική.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με την προσευχή και την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά καθώς ζητά και τα ρέστα από την Αθήνα με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στον ιερό ναό στην Κωνστατινούπολη.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω παρά την παρέμβαση και των ΗΠΑ για το θέμα με δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αλλά φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Αθήνα ότι δεν σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να εγκαλέσει την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε συγχαρητήρια στον τουρκικό λαό για το Ραμαζάνι και τη Νύχτα του Καντίρ. 

Η Άγκυρα στην προκλητική αυτή ανακοίνωση κατηγορεί την Ελλάδα ότι «καταπιέζει την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, ότι υποβάλει μηνύσεις κατά των εκλεγμένων Μουφτήδων και ότι απέρριψε το αίτημα για προσευχή στο ιστορικό τζαμί της Θεσσαλονίκης».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εγείρει ακόμα και το θέμα της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα και αμφισβητεί αν η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον όρο διαθρησκειακός διάλογος. Και η άκρως προκλητική ανακοίνωση κλείνει με την... παρότρυνση προς την Ελλάδα «να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Καταδικάζουμε την δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αντί να απευθύνει ευχές προς τον τουρκικό λαό για τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου και την «Νύχτα της Δύναμης», επέλεξε να αμαυρώσει την ανάγνωση του Κορανίου και το κάλεσμα για προσευχή στην Αγιά Σοφιά. 

Η κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι πολύ καλά γνωστή. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα: 

Οι ελληνικές αρχές υποβάλλουν την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα σε αυξανόμενη πίεση, καταθέτουν μηνύσεις εναντίον των εκλεγμένων μουσουλμάνων για το ότι ασκούν τα κανονικά καθήκοντά τους. 

Όπου και απέρριψαν φέτος για άλλη μια φορά το αίτημα των Μουσουλμάνων για προσευχή κατά την επερχόμενη Γιορτή του Ραμαζανίου, σε ένα από τα ιστορικά τζαμιά της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει κανένα ανοιχτό τζαμί για προσευχή.

Έτσι, μπορεί κανείς να ρωτήσει τι η Ελλάδα, που ακόμα δεν έχει ένα τζαμί εν λειτουργία ούτε στην πρωτεύουσά της, κατανοεί από τον διάλογο στον οποίο αναφέρεται η σχετική δήλωση. 
Καλούμε την Ελλάδα να γίνει μια μοντέρνα και δημοκρατική χώρα και να σέβεται όλες τις θρησκείες.  

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία η Ουάσινγκτον δια εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να διατηρήσει την Αγιά Σοφιά με έναν τρόπο που να διατηρεί τις παραδόσεις και την περίπλοκη ιστορία της.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: