16 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

 

Το Κατάρ προσπαθεί να βρει διέξοδο από τον ξαφνικό, οικονομικά επικίνδυνο αποκλεισμό που επέβαλαν οι γείτονές του στη Μέση Ανατολή, καθώς υποπτεύονται ότι προσφέρει στήριξη σε μουσουλμανικές εξτρεμιστικές ομάδες.

Η διακοπή αεροπορικών συνδέσεων και εμπορικών οδών από γειτονικές χώρας, αρχής γενομένης στις 23 Μαΐου, απειλούν τα οικονομικά θεμέλια του μικροσκοπικού κράτους του Περσικού Κόλπου. Σε πολλά δημοσιεύματα διατυπώνεται το ερώτημα από πού θα έρχονται τα τρόφιμα.  Αλλά το Κατάρ εξακολουθεί να έχει φίλους. 

Αν το εκσυγχρονισμένο κράτος των 2,24 εκατ. κατοίκων μπορέσει να πείσει τους θυμωμένους σκεπτικιστές, δηλαδή χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, ότι δεν χρηματοδοτεί τους ομοίους του Ισλαμικού Κράτους, τότε οι πόρτες μπορεί να ανοίξουν ξανά.Ακολουθούν τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίση του Κατάρ:

1. Το Κατάρ στηρίζεται στους εναπομείναντες φίλους του
Έως το Σάββατο, δέκα χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, σύμφωνα με το διεθνές ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazzera. Ωστόσο, η Τουρκία δεσμεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή να βοηθήσει με τρόφιμα και φάρμακα, βάσει των αναγκών. 

Το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χώρα. Μια κορυφαία πηγή εργατικού δυναμικού, οι Φιλιππίνες, είπαν την Τετάρτη ότι θα μείωναν τους περιορισμούς για τους νέους μετανάστες εργαζόμενους που κατευθύνονται στο Κατάρ. 

Το 5% περίπου των Φιλιππινέζων εργαζόμενων που φεύγουν στο εξωτερικό καταλήγουν στο Κατάρ, ξεπερνώντας αριθμητικά τους ντόπιους. Στήριξη θα μπορούσε να προσφέρει και η Ινδία, εκτιμά ένας αναλυτής. Έτσι, το Κατάρ θα διατηρήσει μια σανίδα σωτηρίας. 

"Το Κατάρ έχει κι άλλες επιλογές για εισαγωγή τροφίμων, όπως τον εναέριο χώρο και το θαλάσσιο σύνορο με το Ιράν που μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν οι Καταριανοί", εξηγεί ο Giorgio Cafiero, CEO της συμβουλευτικής σε θέματα πολιτικού ρίσκου Gulf State Analytics. 

"Είναι πιο ακριβό να εισάγεις τρόφιμα αεροπορικώς από το να τα εισάγεις δια ξηράς από τη Σαουδική Αραβία, παρ' ολα αυτά το Κατάρ έχει τους οικονομικούς πόρους να αντεπεξέλθει".

2.Οι εχθρικές χώρες της Μέσης Ανατολής κλείνουν 
συμφωνία με το Κατάρ
Οι ουδέτεροι γείτονες, Κουβέιτ και Ομάν, ψάχνουν μια λύση για το ζήτημα του Κατάρ, λέει ο Cafiero. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση al-Udeiba του Κατάρ για την καταπολέμηση των τρομοκρατών, απευθύνουν επίσης έκκληση για επίλυση του ζητήματος. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Rex Tillerson ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να χαλαρώσουν τον αποκλεισμό του Κατάρ, μετέδωσε το Al Jazeera.

Ο Tillerson είπε σε μια ομιλία του την Παρασκευή ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μια πολιτική και οικονομική ένωση έξι εθνών πρέπει να αναζητήσει μια λύση. 

Ο εμίρης του Κατάρ πρέπει να κάνει περισσότερα, και γρηγορότερα για να εκδιώξει τα εξτρεμιστικά στοιχεία από τη χώρα του, πρόσθεσε. "Το Κατάρ είναι το σπίτι της αεροπορικής βάσης al-Udeiba.

Από την οποία τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου πετούν για να βομβαρδίζουν στόχους του ISIS", λέει ο Ameer Ali, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Murdoch στην Αυστραλία. "Αυτός είναι ο λόγος που ο Trump είναι τώρα απεγνωσμένος να βρει μια λύση στο θέμα του Κατάρ".

3. Ξεσπά πόλεμος 
Το Κατάρ μπορεί να υπερασπιστεί την υποτιθέμενη στήριξη που προσφέρει στη Χαμάς, την οποία πολλές ξένες κυβερνήσεις θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. 

Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Σε αυτή την περίπτωση, οι διώκτες αυτών των οργανώσεων, όπως η Σαουδική Αραβία θα οργιστούν περισσότερο, αυξάνοντας τις οικονομικές ή διπλωματικές πιέσεις προς το Κατάρ.

Μία ανιθαγενής τρομοκρατική ομάδα που φέρεται να υποστηρίζει το Κατάρ, ενδέχεται να αισθανθεί το θερμό κλίμα και να χτυπήσει κάτι κάπου. Μπορεί τότε το Κατάρ να κατηγορηθεί για αυτό και να δεχτεί τα αντίποινα. 

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης "χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η A-Κάιντα, οι Ταλιμπάν και η Λασκάρ ε Ταΐμπα", λέει ο καθηγητής από την Αυστραλία. "Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα;". Συμφωνία αξίας 12 δισ. δολαρίων, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15 της εταιρείας Boeing, υπέγραψε το Κατάρ. 

Στέλεχος της κυβέρνησης της χώρας ανέφερε χθες ότι η συμφωνία αποδεικνύει ότι το Κατάρ απολαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ουάσιγκτον, για να προσθέσει ότι η πρόσφατη διπλωματική διένεξη της Ντόχα με αραβικά κράτη δεν έπληξε τις σχέσεις ΗΠΑ - Κατάρ.

Το κρατίδιο του Κόλπου αντιμετωπίζει αυστηρές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τους περιφερειακούς της συμμάχους, οι οποίοι το κατηγορούν ότι στηρίζει την τρομοκρατία.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, υπέγραψε τη συμφωνία με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Μεσάλ Χαλέντ αλ Ατίγια. «Η υπογραφή αποδεικνύει σαφώς ότι οι αμερικανικοί θεσμοί είναι με το μέρος μας, αν και το γνωρίζαμε πάντα. Οι στρατοί μας είναι σαν αδέλφια. 

Η αμερικανική στήριξη στο Κατάρ δεν επηρεάζεται από πολιτικές μεταβολές», είπε χθες αξιωματούχος του Κατάρ, μιλώντας στην Ντόχα. Στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Κατάρ ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά την αγορά 36 αεροσκαφών. 

Το Νοέμβριο, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 72 συνολικά αεροσκαφών F-15QA στο Κατάρ, έναντι 21,1 δισ. δολαρίων.

«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να είχαν τη δυνατότητα να αναστείλουν προσωρινά την υπογραφή της συμφωνίας, εφόσον το επιθυμούσαν. Δεν πιστεύω, όμως, ότι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού και εξωτερική πολιτική συνδέονται άμεσα», έλεγε χθες Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Κόλπο.

Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, αλλά και κατά του ισλαμικού αντάρτικου στο Αφγανιστάν.

Η αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στεγάζει περισσότερους από 11.000 άνδρες και γυναίκες. Την Τετάρτη, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ ανέφερε ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία έφθασαν χθες στο λιμάνι Χαμάντ του Κατάρ, στο πλαίσιο κοινής αεροναυτικής άσκησης. 

Το Πεντάγωνο, από τη μεριά του, ανακοίνωσε ότι η πώληση των αεροσκαφών θα ενισχύσει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας μεταξύ Ουάσιγκτον και Ντόχα. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις και ο Καταριανός ομόλογός του, Χαλέντ αλ Ατίγια, συζήτησαν επίσης τις παρούσες επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τη διπλωματική κρίση στον Περσικό Κόλπο.

Η συμφωνία πώλησης των F-15 είχε αντιμετωπίσει καθυστερήσεις, εξαιτίας ενστάσεων του Ισραήλ, το οποίο υποστήριζε ότι αμυντικός εξοπλισμός με προορισμό τα κράτη του Κόλπου μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ ή άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε το Κατάρ ως «υψηλόβαθμο» υποστηρικτή της τρομοκρατίας, απειλώντας την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποκλιμακώσει την κρίση.

Η τακτική της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε χθες ότι η Άγκυρα τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του. 

Ο Τούρκος υπουργός, που βρισκόταν χθες στο Κουβέιτ, πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες του Κόλπου με στόχο τη διαμεσολάβηση της χώρας του στην κρίση μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Ο κ. Τσαβούσογλου – και πριν από αυτόν ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν– εξέφρασε τη διαφωνία του με την επιβολή εμπορικών και διπλωματικών κυρώσεων. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν μάλιστα χαρακτήρισε «επιβλαβή για το Ισλάμ» την απόφαση Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Εμιράτων και Μπαχρέιν να υιοθετήσουν κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: