28 Ιουνίου, 2017

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΔΟΥΡΟ

 

Το κτίριο του ανώτατου δικαστηρίου της Βενεζουέλας δέχθηκε χθες επίθεση από ελικόπτερο της αστυνομίας, αλλά μια χειροβομβίδα που εκσφενδονίστηκε στο κτίριο δεν εξερράγη, είπε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα κινητοποιήσεων τους τελευταίους τρεις μήνες, σε διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε ότι είχε εξαπολύσει ειδικές δυνάμεις εναντίον των «τρομοκρατών», όπως ονόμασε τους δράστες της επίθεσης.

Ο Μαδούρο πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο είχε πετάξει και πάνω από το υπουργείο Εσωτερικών, και απαίτησε από την αντιπολίτευση «να καταδικάσει αυτή την πραξικοπηματική επίθεση».

Το φιλικό προς την κυβέρνηση Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποτελεί ιδιαίτερο αντικείμενο μίσους των αντιπάλων του Μαδούρο για μια σειρά αποφάσεων που έχουν ενδυναμώσει τη θέση του και υποσκάψει το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει ότι αυτός και οι υποστηρικτές του θα προχωρήσουν σε ένοπλο αγώνα εάν η σοσιαλιστική του κυβέρνηση ανατραπεί από τους διαδηλωτές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στους δρόμους από τον Απρίλιο. Τουλάχιστον 75 άτομα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Μανιφέστο ανατροπής του Μαδούρο.Η αναταραχή στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση με ελικόπτερο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ την ίδια στιγμή ο Όσκαρ Πέρεθ, πιλότος της αστυνομίας που πραγματοποίησε την επίθεση ανακοίνωσε μανιφέστο επανάστασης μέσω του instagram.

«Είμαστε μία συμμαχία στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών. Θέλουμε την ισορροπία απέναντι σε αυτή την μεταβατική και εγκληματική κυβέρνηση. Δεν ανήκουμε ούτε στηριζόμαστε από πολιτικά κόμματα. 

Είμαστε εθνικιστές, πατριώτες και θεσμικοί», είπε μεταξύ άλλων ο Πέρεθ που κάλεσε σε ξεσηκωμό όλους τους πολίτες της Βενεζουέλας με στόχο να ριξουν τον Νικολάς Μαδούρο και να προκηρυχθούν εκλογές.

Από την πλευρά του ο Μαδούρο αποκήρυξε την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του, λέγοντας πως πολύ σύντομα θα συλληφθούν οι υπαίτιοι και πως ότι δεν πέτυχε με τις ψήφους θα το πετύχει με τα όπλα.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Ροντρίγκεζ Τόρες, απειλείται με σύλληψη καθώς η κυβέρνηση λέει πως ο πιλότος του ελικοπτέρου ήταν στενός του συνεργάτης.

Την ίδια στιγμή, η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση πολιορκήθηκε επί πέντε ώρες από παραστρατιωτικές ομάδες, φιλικά προσκείμενες στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ ο στρατός δεν επέτρεπε στους βουλευτές να αποχωρήσουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: