05 Ιουνίου, 2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΜΙΓΝΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναμιγνύονται σε πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αλλά αμερικανοί πολιτικοί εξανίστανται επειδή η Ρωσία φέρεται να αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, παρότι στην πραγματικότητα μια τέτοια ανάμιξη δεν θα είχε νόημα για τη χώρα του.

«Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν, αλλά οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ενεργά σε προεκλογικές εκστρατείες σε άλλες χώρες, παντού, σε όλο τον κόσμο», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στην Μέγκαν Κέλι, παρουσιάστρια μιας εκπομπής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Όπου κι αν δείξεις με το δάχτυλο στον κόσμο, παντού θα ακούσεις διαμαρτυρίες ότι αμερικανοί αξιωματούχοι επεμβαίνουν σε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες», επανέλαβε ο Πούτιν.

«Επομένως», συνέχισε, «αν κάποιος, και δεν λέω ότι το κάναμε εμείς εμείς δεν κάναμε καμιά παρέμβαση αν κάποιος επηρεάσει με κάποιο τρόπο, ή προσπαθήσει να επηρεάσει, ή πάρει μέρος με κάποιο τρόπο στην αμερικανική πολιτική διαδικασία, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσβάλλονται. 

Ποιος μιλάει; 

Ποιος προσβάλλεται επειδή αναμιχθήκαμε; 

Εσείς επεμβαίνετε συνέχεια».

Αν αυτό ακούγεται σαν «δικαιολογία», συμπλήρωσε, «δεν είναι. Είναι η διαπίστωση ενός γεγονότος».«Κάθε δράση έχει αντίδραση, αλλά, ξανά, δεν είχαμε ανάγκη να το κάνουμε αυτό. 

Δεν σας το λέω χωρίς λόγο, τόσο σε εσάς όσο και σε άλλα στελέχη των ΜΜΕ, πρόσφατα ήμουν στη Γαλλία, όπου είπα τα ίδια πράγματα. Οι πρόεδροι έρχονται και φεύγουν, τα κόμματα έχουν την εξουσία και μετά τη χάνουν. 

Αλλά η βασική πολιτική τροχιά δεν αλλάζει. Έχουμε σχηματίσει μια ιδέα σε αδρές γραμμές για το τι θα γίνει. Και υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν το θέλαμε, δεν θα είχε νόημα να αναμιχθούμε», επέμεινε ο Πούτιν.

Ανησυχίες για προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε άλλες χώρες εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από διάφορες δυτικές κυβερνήσεις. 

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές εκλογές το 2016 και ότι βρισκόταν πίσω από ενέργειες κυβερνοπειρατίας σε βάρος θεσμών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Μόσχα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε παράλογες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: