26 Ιουνίου, 2017

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση και η εγγυήσεις τις Τουρκίας «είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό δημιούργησε σύγχυση».

Η τουρκική πλευρά δεν σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις θέσεις της στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στην διάσκεψη στο Crans-Montana της Ελβετίας. Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην Άγκυρα ο ΜουσταφάΑκιντζί με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις ίδιες πηγές για τους Τουρκοκύπριους, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση και η εγγυήσεις τις Τουρκίας «είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως το τελευταίο διάστημα το θέμα αυτό δημιούργησε σύγχυση».

«Γίνεται σκοπίμως προσπάθεια» γράφει η εφημερίδα «να προβληθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια της μίας πλευράς του νησιού, δηλαδή της βόρειας Κύπρου. Και οι Ελληνοκύπριοι είναι δηλαδή εγγυήτρια ολόκληρου του νησιού. Στο νησί υπάρχει μια εγγύηση.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις δεν εγκαταλείπονται. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί δεν εγκαταλείπεται. Η ελληνοκυπριακή πλευρά τάσσεται εναντίον των εγγυήσεων αλλά δεν γίνονται καν νομικές διαδικασίες εναντίον για τις επιθέσεις που έγιναν την τελευταία χρονιά εναντίον Τουρκοκυπρίων.

Σε μια τέτοια κατάσταση κανείς να μην περιμένει να υπάρξουν υποχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού. Οι Τουρκοκύπριοι, όλα τα κόμματα στην ‘ΤΔΒΚ’ (δευδοκράτος) δηλώνουν ότι χρειάζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας».  Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αδιάλλακτη, παρά τη δήθεν καλή θέληση του Μουσταφά Ακιντζί.

Για τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε η ίδια πηγή ανέφερε ότι «κυνηγά την καριέρα του. Δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι άφησε στην μέση το Κυπριακό. Δεν μπορούν να γίνουν απαράδεκτα βήματα για την καριέρα του Έιντε».

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ελληνοκυπριακό παιχνίδι στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όπως υποστήριξαν, το ίδιο παιχνίδι εφαρμόστηκε στο θέμα του εδαφικού και του χάρτη, προσθέτοντας ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 ο ελληνοκυπριακός τομέας (Κυπριακή Δημοκρατία) που έγινε μέλος της ΕΕ ακολούθησε την αντίληψη του «ό,τι αποσπάσουμε στο τραπέζι είναι κέρδος για μας».

Όπως υποστήριξαν οι ίδιες πηγές οι Ελληνοκύπριοι θέλουν συνεχώς έδαφος για το ομόσπονδο κράτος και έχουν πάθει εμμονή με την Μόρφου και θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι της, κάτι που δεν είναι αποδεκτό. 

Η «Μιλλιέτ» επικαλούμενη πάντα τις ίδιες τουρκικές πηγές αναφέρεται σε συνεχείς υποχωρήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς οι οποίες δεν θα συνεχιστούν και ας μείνει το κυπριακό άλυτο για ακόμα 50 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: