13 Ιουνίου, 2017

ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ Ο ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

 

Οι δύο μεγαλύτεροι εταίροι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να συνεργάζονται άλλο με το αντιμεταναστευτικό και λαϊκίστικο κόμμα των Αληθινών Φινλανδών και πλέον αναζητούν νέο συνεργάτη για το κυβερνητικό σχήμα.

Κατέρρευσε ο κυβερνών τρικομματικός συνασπισμός στη Φινλανδία, αφού οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της συμμαχίας αποφάσισαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους με το λαϊκίστικο και αντιμετανατευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών.

Η ρήξη ήλθε αφότου οι Αληθινοί Φινλανδοί εξέλεξαν ως νέο ηγέτη τους τον Γιούσι Χάλα-άχο, ο οποίος διακρίνεται για ακραίες αντι-μεταναστευτικές θέσεις και πριν πέντε χρόνια καταδικάστηκε για εμπρηστικές δηλώσεις σε βάρος του Ισλάμ.

Ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα του Κεντρώου Κόμματος και ο δεξιός υπουργός Οικονομικών Πέτερο Όρπο, ηγέτης του συγκυβερνώντος Εθνικού Συνασπισμού, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και βρίσκονται σε αναζήτηση νέου κυβερνητικού εταίρου.

Δύο παρατάξεις, το σουηδικό κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν διαμηνύσει πως είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν τους Αληθινούς Φινλανδούς στο κυβερνητικό σχήμα.

«Ήδη έπρεπε να τεντώσουμε τις αξίες μας στο άκρα [για να συνεργαστούμε με τους Αληθινούς Φινλανδούς] και τώρα αυτές οι αξιακές διαφορές είναι ακόμα μεγαλύτερες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σίπιλα.

Η Φινλανδία είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη όπου ένα ανοιχτά ξενοφοβικό κόμμα μπαίνει στους κόλπους της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: