20 Ιουνίου, 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΕΣΠΕΝ ΜΠΑΡΘ ΑΙΝΤΑ

 

Η συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα Νίκος Κοτζιάς και Έσπεν Μπαρθ Άιντα ήταν και η τελευταία του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών στον κύκλο  επαφών του για ετοιμασία του εγγράφου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Άιντα μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά θα επιστρέψει στη Λευκωσία όπου θα συναντήσει τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί προκειμένου να τους παραδώσει το έγγραφό του. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Άιντα δεν θα μεταβεί στην Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά έγιναν μέσω τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Το έγγραφο του κ. Άιντα φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της νέας Συνθήκης που θα συμφωνηθεί. 

Αυτό που προωθεί ο κ. Άιντα είναι μια νέα συνθήκη Εγκαθίδρυσης και Εφαρμογής της λύσης, αλλά και μια νέα Συνθήκη Φιλίας που θα αντικαθιστά τη Συνθήκη Συμμαχίας. 

Την ίδια ώρα ο κ. Άιντα προβλέπει όπως σε περίπτωση αποτυχίας της λύσης, τότε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε ένα βελούδινο διαζύγιο με τους Ελληνοκύπριους να επιστρέφουν πίσω στην ΚΔ και τους Τουρκοκύπριους να εξασφαλίζουν αναγνώριση.

Σκέψεις που σαφώς επιχειρούν να οδηγήσουν την ε/κ πλευρά προ διλημμάτων. Η πολιτική ηγεσία, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για να δει το περιεχόμενο του εγγράφου Άιντα, ενημερώθηκε χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις.

Συμφωνήθηκε όπως η πολιτική ηγεσία συνοδεύσει στον ΠτΔ στις συνομιλίες της 28ης Ιουνίου, οι οποίες υπολογίζεται να κρατήσουν γύρω στις 10 ημέρες. Ο ΟΗΕ φρόντισε πάντως, όπως ο ΠτΔ στη διάρκεια των συνομιλιών να είναι αποκομμένος από την πολιτική ηγεσία.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συζήτησε εκτεταμένα το Κυπριακό με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα. Στις δηλώσεις του ο κ. Γιλντιρίμ αναφέρθηκε σε ρόλο της ΕΕ τον οποίο η Άγκυρα συναρτά από την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: