17 Ιουνίου, 2017

ΑΥΡΙΟ Ο Β’ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Στις κάλπες θα βρεθούν και πάλι οι Γάλλοι πολίτες την Κυριακή 18 Ιουνίου, για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί, (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στις μεγάλες πόλεις, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα μερικά αποτελέσματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον πρώτο γύρο (11 Ιουνίου), πρώτο αναδείχθηκε το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Δημοκρατία Εμπρός !, με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, με ποσοστό με 32,3%, ενώ η αποχή κατέγραψε ιστορικό υψηλό, με ποσοστό που έφθασε το 51,29%.

Στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν συγκέντρωσε το 13,20% των ψήφων, η ριζοσπαστική αριστερά (Ανυπόταχτη Γαλλία) το 13,7% των ψήφων μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα και προηγήθηκε του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο καταβαραθρώθηκε αποσπώντας ποσοστό 9,5%. Τα ψηφοδέλτια των οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.

Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του κόμματος Δημοκρατία Εμπρός!, ένας κεντρώος της δεξιάς και ένας από την αριστερά. 

Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι 11 εκπροσωπούν Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό. Κάθε εκλογική περιφέρεια εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής.

Η ψηφοφορία της Κυριακής προμηνύεται να αποτελέσει μια επικύρωση για τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος κατέκτησε το Μέγαρο Ελιζέ τον περασμένο Μάιο, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία – αστραπή, με ένα κόμμα, το οποίο συστάθηκε μόλις ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, Το προεδρικό κόμμα, η Δημοκρατία Εμπρός! και ο κεντρώος σύμμαχός του MoDem αναμένεται να αποσπάσουν από 440 έως 470 από τις 577 έδρες, πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές), σύμφωνα με τις προβολές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Έτσι, η νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να είναι ανανεωμένη, καθώς περισσότεροι από 200 απερχόμενοι βουλευτές δεν θα εκπροσωπούνται πλέον. Η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να συνεδριάσει στις 27 Ιουνίου προτού συγκροτηθεί σε σώμα για να εκλέξει τον πρόεδρό της. 

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές – η οποία μπορεί να είναι ταυτόσημη με αυτήν της οποίας ηγείται τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είτε με αλλαγές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: