07 Ιουνίου, 2017

ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ


Δύο εβδομάδες μετά το άκαρπο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όλες οι πληροφορίες από πηγές των δανειστών, αλλά και οι προχθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόφαση για το ελληνικό πρόβλημα δεν θα διαφέρει τελικά από εκείνη που είχε τότε προταθεί από τον Γ. Ντάισελμπλουμ και είχε απορρίψει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς πιστοποίηση εκ μέρους του της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει τολμηρά βήματα για την ελάφρυνση του χρέους. 

Οι ελληνικές ελπίδες, όπως προκύπτει και από χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, είναι να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις στη διατύπωση για το χρέος, ώστε να αψηφήσει η ΕΚΤ το ΔΝΤ και να δώσει το QE στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό ότι τα πράγματα προχωρούν μάλλον αργά και όχι αποφασιστικά είναι το γεγονός ότι χθες δεν πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group που είχε σχεδιαστεί και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών αναμένεται πλέον να συζητήσουν διά ζώσης την Πέμπτη στη Σλοβενία την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Εν τω μεταξύ, ώς την περασμένη Παρασκευή παρέμεναν 18 προαπαιτούμενα που δεν είχε υλοποιήσει η ελληνική πλευρά, αρκετά για να προσθέσουν το απαραίτητο στοιχείο άγχους, ακόμη και για το μόνο προβλεπόμενο ως ασφαλές κέρδος αυτής της αξιολόγησης: την εκταμίευση μιας δόσης που μπορεί να φτάσει και τα 9 δισ. ευρώ. 

Μεταξύ αυτών, είναι η συνταγματική κατοχύρωση της μείωσης των συντάξεων, ο επανυπολογισμός του 10% τουλάχιστον των συντάξεων που εκδόθηκαν από 13/5/2016 ώς τον Δεκέμβριο του 2016 με βάση τον νέο νόμο Κατρούγκαλου και η επέκταση και στο 2018 της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, συμφώνησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ευρωπαίους για να αποφασίσουν για το χρέος και εν τω μεταξύ το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Οπως είπε, «εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. 

Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, που η εκταμίευση χρημάτων από το Ταμείο θα γίνει μόνο όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλες χώρες, δεν επινοείται ειδικά για την Ελλάδα, ούτε ειδικά για να διευκολύνει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Εξάλλου, η ίδια υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να διατυπωθεί με σαφήνεια ώστε οι αγορές να είναι σε θέση να πουν ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και μπορούν να αγοράσουν ομόλογά της. Ούτε όμως και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχινά, χθες προϊδεάζουν για μια «στροφή» στο θέμα του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

Ο κ. Σχινάς μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει «κοινή κατανόηση» στο θέμα του χρέους, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που πρέπει και ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο, αλλά διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του Μαΐου του 2016.

Πλέον το ζητούμενο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να βρεθεί, στην καλύτερη περίπτωση, μια βελτιωμένη διατύπωση στο θέμα του χρέους, η οποία να μπορέσει να στηρίξει, αν όχι την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τουλάχιστον την έξοδο στις αγορές, έστω και με δοκιμαστική μορφή.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην εφημερίδα Handelsblatt, είπε ότι με καλή θέληση είναι εφικτή μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου, περιλαμβανομένου του χρέους. Υποστήριξε ακόμη ότι τo ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο, παρότι αυτό πρότεινε όλες τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται, πράγμα που είναι «μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται». 

Σε ό,τι αφορά το QE είπε ότι εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει με τη δική της κρίση, αφού το Eurogroup ξεκαθαρίσει πως θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους. Η ανάλυσή της θα είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτή του ΔΝΤ, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Προς το παρόν, πάντως, οι πηγές θεωρούν ότι οι ελπίδες για το QE είναι εξαιρετικά ισχνές, αλλά και η προοπτική εξόδου στις αγορές έχει απομακρυνθεί. Eτσι, κάποιοι αναλυτές, όπως π.χ. χθες η Citi, εκτιμούν οτι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2018 και θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. 

Ωστόσο, σχετικά με την προοπτική αυτή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε πει ότι κανένας (ούτε οι δανειστές ούτε η κυβέρνηση) δεν θέλει νέο μνημόνιο για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: