23 Ιουνίου, 2017

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Γάλλος Πρόεδρος συντάσσονται ξεκάθαρα με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση μετά το πέρας του πρώτου σκέλους της Συνόδου Κορυφής, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «στις δύο συναντήσεις υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις οι οποίες συνοψίζονται στο γεγονός ότι δεν μπορούμε εν έτη 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.”

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι “ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση, κάτι που προκύπτει και από τις προηγούμενες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είναι και η εντύπωση, αν θέλετε η θέση, που κυριαρχεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένα θέμα που θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και αύριο μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις με τον νέο Γάλλο Πρόεδρο και την Καγκελάριο της Γερμανίας. Στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο ενημέρωσε “για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Την επερχόμενη Διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία και εξέφρασε την ευχή όπως επιτέλους συζητηθεί ουσιαστικά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να συνάδει απόλυτα με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ”.

Όπως είπε ο Εκπρόσωπος “έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, και τις διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση τη συνεργασία στο στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα”.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, για να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, με το διπλωματικό σύμβουλο του Γάλλου Προέδρου καθώς και άλλες επαφές που αφορούν την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων”, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συμπλήρωσε ότι με την Καγκελάριο της Γερμανίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, “ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης και τις διμερείς μας σχέσεις”.

“Υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και συμφωνήθηκε όπως αυτή η επαφή και με τον Γάλλο Πρόεδρο και με την Καγκελάριο της Γερμανίας συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα”, αναφέρει.

“Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απόψε θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σε επίπεδο 27 κρατών μελών, ενώ θα γίνει και σχετική συζήτηση μετά από αίτημα κάποιων κρατών μελών για τις εξελίξεις στην Τουρκία. 

Αντιλαμβάνεστε ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία θα παραθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας”, κατέληξε ο Εκπρόσωπος. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κοινή άμυνα στην ΕΕ, όπως περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι: 

“Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέση η ΕΕ να μπορεί να αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις, να έχει όλα εκείνα τα αναγκαία μέσα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές, οι οποίες εστιάζονται σε πολλά θέματα.

Δεν είναι οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, υπάρχουν ασύμμετρες απειλές, υπάρχει το θέμα της τρομοκρατίας. Ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή στη Ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια: