08 Ιουνίου, 2017

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί. Βrexit, λιτότητα και ασφάλεια - δύο φορές διεκόπη  η προεκλογική εκστρατεία λόγω τρομοκρατικών- είναι τα θέματα που κυριαρχούν. 

Οι πρώτες ενδείξεις για το τελικό αποτελέσματος αναμένονται στις 22:00 ώρα Λονδίνου, με του ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να δίνουν τα exit poll. Ωστόσο το επίσημο τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι προχώρησε στις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να εξασφαλίσει το όραμα των Συντηρητικών για το Brexit. 

Ωστόσο, μία σειρά πολιτικών λαθών και δύο τρομοκρατικές επιθέσεις της προκάλεσαν προβλήματα, αλλάζοντας ταυτόχρονα τόσο τον τόνο όσο και την κατεύθυνση της προεκλογικής της εκστρατείας. 

Από την άλλη, ο βασικός της αντίπαλος, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σοσιαλιστής παλαιάς σχολής και αρχηγός των Εργατικών, ενίσχυσε τη δυναμική το  επικεντρώνοντας στην ανισότητα, τη δωρεάν εκπαίδευση και σε αρκετά δισεκατομμύρια για τις δημόσιες δαπάνες.

Αυτή τη στιγμή, η Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων διαθέτει πλειοψηφία με μόλις όμως 330 έδρες από τις 650. Η επιτυχία της θα κριθεί αν ξεπεράσει αυτό το σημείο αναφοράς, το Bloomberg ωστόσο εξηγεί τι θα συμβεί σε πέντε σενάρια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών, αλλά και την πλειοψηφία των Εργατικών.

Σενάριο πρώτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 100+ έδρες
Αν στόχος των εκλογών είναι να αποκτήσει η Μέι μία «απόρθητη θέση για τα επόμενα πέντε χρόνια» τότε αυτό θα μετρούσε ως μία ολοκληρωμένη αποστολή, και θα έκλεινε τα στόματα των επικριτών της που την κατηγόρησαν ότι για ανεπαρκή απόδοσή στην προεκλογική εκστρατεία.

Σε αυτό το σενάριο η Μέι μπορεί να εφαρμόσει τη δική της εκδοχή του Brexit, γνωρίζοντας ότι οι επερχόμενοι βουλευτές των Τόρις θα πρέπει να είναι πιστοί σε αυτή. Ναι, έχει προειδοποιήσει ότι είναι πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια «κακή» συμφωνία και ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα. 

Αλλά μία μεγαλύτερη πλειοψηφία της δίνει επίσης χώρο να κάνει συμβιβασμούς σε ζητήματα όπως χρήματα ώστε να κερδίσει ένα μετα-Brexit εμπορικό πακέτο και μία μεταβατική περίοδο.

«Με αυτή την πλειοψηφία το κόμμα μπορεί να πει “λάθη έγιναν αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό”», δήλωσε ο Wyn Grant, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Warwick University. «Κάνει ένα σκληρό Brexit πολύ πιο πιθανό», συμπλήρωσε.

Σενάριο δεύτερο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 50+ έδρες
Αυτό είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την «Ομάδα της Τερέζα Μέι» και την καθιστά ευάλωτη απέναντί σε μία αμφισβήτηση της ηγεσίας της κατά τη διάρκεια των δύο ευαίσθητων χρόνων των πολύπλοκων διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο σχέδιό της για το Brexit, σε αυτή την περίπτωση θα βρισκόταν στο έλεος των ευρωσκεπτικιστών που ακολουθούν σκληρή γραμμή, περιορίζοντας το περιθώριό της να κάνει τις παραχωρήσεις που η ΕΕ μπορεί να ζητήσει για μία εμπορική συμφωνία ή για την μεταβατική περίοδο. 

Από την άλλη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να διαισθανθούν την αδυναμία της και να επιδιώξουν να τη χρησιμοποιήσουν εναντίον της. «Οτιδήποτε λιγότερο από μια πλειοψηφία των 50 εδρών μοιάζει με στοίχημα που δεν έχει αποπληρωθεί και θα ήταν λιγότερο πιθανό να διαγωνιστεί (η Μέι) στις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Andrew Russell, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σενάριο τρίτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερες  από 10 έδρες
Αν η χώρα ξυπνήσει το πρωί της Παρασκευής με την Μέι σε χειρότερη θέση από αυτή που ήταν όταν ανακοίνωσε τις εκλογές, οι μέρες της στην εξουσία θα μοιάζουν μετρημένες. 

Εξακολουθεί να χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών που έκαναν καμπάνια για το Brexit, μειώνοντας την πιθανότητα να εξομαλύνει την έξοδο πραγματοποιώντας συναλλαγές με την ΕΕ.

Με την αξιοπιστία της να έχει δεχτεί πλήγμα στη Βρετανία, οι διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη θέση της στη χώρα, γνωρίζοντας ότι μπορούν να πάρουν περισσότερα από αυτά που θέλουν ή ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν έναν διαφορετικό αντίπαλο σύντομα.

«Μπορεί να επανέλθει από αυτό; Όχι. Θα μοιάζει με τραυματισμένο ζώο», δήλωσε ο Steven Fielding καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Ο κόσμος θα αντιδράει σε αυτό, θα κάνει ερωτήσει για την ηγεσία της. Δεν είναι μία ήττα σε αριθμούς, αλλά δεν είναι εντολή», συνέχισε.

Σενάριο τέταρτο: Καμία πλειοψηφίας
Αυτό το σενάριο ανοίγει την πόρτα για μία πιθανή συμμαχία κομμάτων ώστε να πάρουν αρκετές έδρες για να αντικαταστήσουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών -«η συμμαχία του χάους» που η Μέι προειδοποίησε επανειλημμένως τους ψηφοφόρους να απορρίψουν.

Για το Brexit, πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα καθώς η πολιτική τάξη της χώρας αναλώνεται από μία εσωτερική κρίση με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό. 

«Θα υπάρξει κατάρρευση» δήλωσε ο Russel. «Θα σήμαινε κι άλλες εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες και ολόκληρη η στρατηγική του Brexit θα καταρρεύσει».

Οι πιθανότητες ενός πιο ήπιου Brexit έχουν αυξηθεί καθώς η Μέι θα ήταν απίθανο να οδηγήσει τους Τόρις σε άλλες εκλογές και ο Κόρμπιν θα προσπαθούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τους Φιλοευρωπαϊκούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες. 

Ξαφνικά, η επιλογή της διαμονής στην ενιαία αγορά και η άρση της μετανάστευσης είναι εύλογη.Οι κίνδυνοι είναι ότι στις αγορές κυριαρχεί η αβεβαιότητα, ενώ οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων καθιστούν δυσκολότερη την επίτευξη μίας συμφωνίας με την ΕΕ.

Σενάριο πέμπτο: Πλειοψηφία των Εργατικών
Αυτό θα ήταν ένα σοκ το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη κατεύθυνση του Brexit. O Κόρμπιν έχει πει ότι δέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αν και κατά καιρούς έχει αποφύγει να είναι τόσο σαφής. 

Σε μία άμεση βραχυπρόθεσμη βάση, οι συνομιλίες ενδέχεται να μετατεθούν. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενδέχεται επίσης να πεισθούν να καθυστερήσουν την ημερομηνία αναχώρησης από τον Μάρτιο του 2019 για να δώσουν χρόνο στον Κόρμπιν να προχωρήσει σε κάποιο σχεδιασμό. 

«Το Brexit θα καθυστερήσει, ενώ οι Εργατικοί θα εργαστούν στο τι στο καλό θα κάνουν», δήλωσε ο Grant. Aν και ο Kορμπιν έχει δημιουργήσει ομάδα Brexit – και ο Keir Starmer θα είναι πιο φιλικό πρόσωπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον David Davis – το ερώτημα είναι πώς θα σχηματίσει κυβέρνηση με δεδομένο πόσοι πολλοί από τους βουλευτές του ήθελαν να φύγει ένα χρόνο πριν.

Μετά από μία περίοδο αβεβαιότητας, οι αγορές ενδέχεται τελικά να ανασυνταχθούν στην προοπτική μίας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της ενιαίας αγοράς, να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την «πρώτη μέρα» και δεν θα κάνει τον έλεγχο της μετανάστευσης «κόκκινη γραμμή» όπως η Μέι.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας: Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) αποφασίζουν για την μετά-Brexit εποχή - Προβάδισμα οκτώ μονάδων, αλλά χωρίς αυτοδυναμία δίνουν στη Μέι οι δημοσκοπήσεις

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) αποφασίζουν για την μετά-Brexit εποχή - Προβάδισμα οκτώ μονάδων, αλλά χωρίς αυτοδυναμία δίνουν στη Μέι οι δημοσκοπήσεις

Οι σημερινές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την Τερέζα Μέι με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης των Συντηρητικών δεν θα κάνει έναν απλό ...περίπατο.Χθες αποδοκιμάστηκε έντονα από κρεοπώλες, σήμερα την κρίνουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι. 

Άραγε, η 8η Ιουνίου θα είναι "Mayday" ("SOS") για την Τερέζα Μέι; διερωτάται η γερμανική εφημερίδα "Bild" βασιζόμενη στις προβλέψεις των δημοσκόπων, σύμφωνα με τις οποίες η αυτοδυναμία που ονειρευόταν στο κοινοβούλιο μπορεί να είναι... άπιαστη.

Mε νωπές τις μνήμες από το τελευταίο τυφλό χτύπημα στην καρδιά του Λονδίνου, οι Βρετανοί οδηγούνται εκ νέου στις κάλπες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη στάση του εκλογικού σώματος.

Δείχνουν μια κάμψη των συντηρητικών που όμως δεν φαίνεται ικανή να ανατρέψει άρδην τα δεδομένα.  Άραγε, τρεις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε τρεις μήνες, με την τελευταία λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στις σημερινές κάλπες;

Πόσο θα επηρεάσει ο ισλαμιστικός τρόμος τους ορθολογιστές Βρετανούς απέναντι σε τέτοιες απειλές στον δρόμο για μια αναμέτρηση που άρχισε σαν περίπατος για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα και τελειώνει με τους Εργατικούς να ισχυρίζονται ότι έχουν κλείσει αρκετά την ψαλίδα της διαφοράς και τον ηγέτη του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, να τρίβει τα χέρια του;

Η αδράνεια της Τερέζα Μέι και η ανικανότητα της κυβέρνησής της να ανταποκριθεί στα καθημερινά προβλήματα είναι εμφανής στους ψηφοφόρους και αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Για τους πολιτικούς αναλυτές όμως, οι εκλογές θα κριθούν στα σημεία που αφορούν την ευρωστία της βρετανικής οικονομίας, στην Παιδεία και στην στέγαση, στα κοινωνικά δικαιώματα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και στην αστυνόμευση όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους και όχι τόσο την ασφάλεια. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να ενισχύσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών ενόψει των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Και αυτό εξακολουθεί να είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών.Αν και η Μέι έκανε, κατά γενική ομολογία, μία κακή προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε από τις υπαναχωρήσεις της στον λεγόμενο «φόρο άνοιας» για τους ηλικιωμένους και από την άρνησή της να συμμετέχει σε τηλεμαχία.

Έχοντας απέναντί της τον πολιτικό της αντίπαλο και ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει  νίκη των Συντηρητικών, αλλά όχι με την ενισχυμένη πλειοψηφία στην οποία ήλπιζαν.

Μεγάλες αποκλίσεις στις δημοσκοπήσεις
Οι δημοσκοπήσεις έχουν μεγάλο εύρος αποκλίσεων, προβλέποντας αποτελέσματα που κυμαίνονται από σαρωτική πλειοψηφία για τους Τόρις στη νέα βουλή μέχρι ποσοστά που δεν θα επιτρέψουν σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης (χρειάζονται 326 έδρες).

Το κόμμα των Συντηρητικών εμφανίζεται αποδυναμωμένο έναντι του Εργατικού Κόμματος με την Μέι να κατηγορείται δριμύτατα από τους πολιτικούς της αντιπάλους για τις περικοπές στον αριθμό των αστυνομικών που έκανε όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας.

Πριν από ένα μήνα, η διαφορά των δύο κομμάτων έφθανε τις 20 μονάδες, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που «πάγωσαν» το χαμόγελο στα χείλη της Μέι.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ινστιτούτου "Survation" για λογαριασμό του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου "ITV" έδειξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα έναντι των Εργατικών μία μόλις μονάδα. Μία εβδομάδα νωρίτερα, στην ίδια δημοσκόπηση η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν έξι μονάδες. 

Ωστόσο, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δείχνουν ότι το κόμμα της Μέι θα κερδίσει στις σημερινές εκλογές και αυτό που μένει ανοιχτό είναι το θέμα της αυτοδυναμίας.

Μετά το κλείσιμο της κάλπης και αν όλα έχουν πάει ρολόι για τη Μέι, η πρωθυπουργός της χώρας θα σηκώσει τα «μανίκια» για το Brexit. H ίδια έχει διαβεβαιώσει τον βρετανικό λαό ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, που θα αρχίσουν τη 19η Ιουνίου, έντεκα ημέρες μετά τις εκλογές . 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις  δίνουν διαφορές 
από πέντε έως δώδεκα μονάδες
Το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος παρέμεινε σταθερό στις οκτώ εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Panelbase 

Η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ και ενώ απέμεναν μερικές ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της Panelbase, το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 44%, αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί την 1η Ιουνίου. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 36% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό που επίσης παρέμεινε αμετάβλητο.

Η έρευνα αυτή σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.018 ψηφοφόρων διεξήχθη από τη 2α ως την 7η Ιουνίου, τόσο πριν όσο και μετά την πολυαίμακτη επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο Λονδίνο, την 3η Ιουνίου.

Άλλες τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ κατέδειξαν επίσης προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών, το οποίο κυμάνθηκε μεταξύ των πέντε και των δώδεκα εκατοστιαίων μονάδων.

Η Kantar ανέφερε ότι το ποσοστό των Τόρις βρίσκεται στο 43%, παρέμεινε δηλαδή αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ιδίας, την 31η Μαΐου, όμως το ποσοστό των Εργατικών αυξήθηκε στο 38%, δηλαδή κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες.

«Από τη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας είδαμε μια φυγή (των ψηφοφόρων) από τους Συντηρητικούς προς τους Εργατικούς στις ηλικίες κάτω των τριάντα ετών, αλλά και μεταξύ των προχωρημένων μεσηλίκων», διευκρίνισε η εταιρεία.

Οι «κομπάρσοι»
Στις συγκεκριμένες εκλογές, το δεξιό αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) φαίνεται να πληρώνει την... επιτυχία του στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit, καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται να θεωρούν ότι χάθηκε ο βασικός λόγος ύπαρξής του.

Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, μολονότι ήταν το μόνο κόμμα που εκστράτευσε με πάθος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα που είχαν θέσει να κερδίσουν την ευρωπαϊστική βάση των Εργατικών, που έβλεπε με σκεπτικισμό την ριζοσπαστική αριστερή ρητορεία του Κόρμπιν.

Το εθνικιστικό - κεντροαριστερό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο στις εκλογές του 2015 είχε κερδίσει σχεδόν το σύνολο των μονοεδρικών περιφερειών στη Σκωτία, δεν φαίνεται να ενισχύεται περαιτέρω και μάλιστα αναμένεται να χάσει μερικές εξ αυτών.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ (24.00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική. 

Η Βρετανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η βασική αρχή για κάθε εν δυνάμει κυβέρνηση είναι να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών που εκλέγονται στην κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι εθνικές εκλογές είναι επομένως οι εκλογές για τη Βουλή των Κοινοτήτων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν ένα μέλος του κοινοβουλίου που θα εκπροσωπεί την τοπική τους εκλογική περιφέρεια, η οποία κατά μέσο όρο έχει περίπου 72.000 ψηφοφόρους.

Βάσει του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας, εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους. Δεν υπάρχει σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τους υποψηφίους που έρχονται δεύτεροι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Προκειμένου να προκύψει μια πλειοψηφική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει θεωρητικά να κερδίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρακτικά, το όριο για την πλειοψηφία είναι περίπου 326, καθώς το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν δεν καταλαμβάνει στο κοινοβούλιο του Λονδίνου τις έδρες που κερδίζει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το κόμμα που θα κερδίσει την πλειοψηφία θα επιδιώξει να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Κατά συνθήκη, το μη αιρετό σώμα της άνω βουλής, η Βουλή των Λόρδων, δεν παρεμποδίζει πολιτικές που εξαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Εάν η κυβέρνηση έχει μια μικρή πλειοψηφία ή πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο συνασπισμό, η ικανότητά της να ηγηθεί της χώρας τυπικά θα τεθεί σε δοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας με αφορμή την Ομιλία της Βασίλισσας.

Μια ομιλία στην αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας που παρουσιάζει την νομοθετική ατζέντα που έχει προετοιμαστεί από την μελλοντική κυβέρνηση.
  
Το εκλογικό σώμα και η συμμετοχή
Η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1950, όταν ήταν πάνω από 80%. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις γενικές εκλογές του 2015 ήταν 46,4 εκατ. Η συμμετοχή ήταν 66,4%, η υψηλότερη από το 1997.

Η συμμετοχή ήταν υψηλότερη στο δημοψήφισμα του 2016 για την παραμονή ή την αποχώρηση από την ΕΕ, με το 72,2% των 46.500.001 ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες. Η προθεσμία για την εγγραφή ψηφοφόρων ήταν η Δευτέρα 22 Μαΐου. Μόνο σε μία ημέρα, η εκλογική επιτροπή έλαβε 622.000 αιτήσεις.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις αιτήσεις εγγραφής παρατηρήθηκε μεταξύ των νέων, καθώς την τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας κατατέθηκαν σχεδόν 250.000 αιτήσεις από ψηφοφόρους κάτω των 25 ετών. Το 2015, η συμμετοχή ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν μόλις 43%.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δημοσκοπικά μεγαλύτερη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ενώ οι Συντηρητικοί της Μέι είναι πιο δημοφιλείς στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συνολικά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα κάτω των 25 ετών έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο, σε σύγκριση με περίπου 700.000 την ίδια περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015.

Λιγότεροι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών έχουν εγγραφεί αυτή τη φορά σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε ότι περίπου το 30% των ατόμων κάτω των 34 ετών δεν είχε εγγραφεί σε σύγκριση με το 4% των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: