17 Ιουνίου, 2017

ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί που συμμετέχουν στην παρούσα κυβέρνηση είχαν προτείνει να ονομαστούν τα Σκόπια «Δαρδανία», μια ονομασία που προέρχεται από τους αρχαίους Δαρδάνες και οι Αλβανοί τους θεωρούν προγόνους τους. 

Την ίδια ώρα, όπως διακρίνεται από την μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική των Σκοπίων, υπάρχει ένταση με τη Μόσχα. Ο Σκοπιανός υπουργός, αλβανικής καταγωγής, Μπουζάρ Οσμάνι, μιλώντας σε ευρωπαϊκό Μέσο Ενημέρωσης, υπογράμμισε:

«Είμαστε μια μικρή, ηπειρωτική και κλειστή χώρα, με μια πολυεθνική σύνθεση που βρίσκεται σε μια γεωπολιτική γραμμή όπου πολλά συμφέροντα είναι διασταυρούμενα.

Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να είμαστε μέρος μιας ισχυρής δομής του ΝΑΤΟ ως εγγυητής της ασφάλειας μας». Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για ρωσική εμπλοκή, απάντησε:

«Οι ισχυροί γεωπολιτικοί, ιστορικοί και οικονομικοί δεσμοί μας, από την ανεξαρτησία μας, είναι με τον δυτικό κόσμο και τις ευρω-ατλαντικές δομές. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να αντιταχθεί στα στρατηγικά μας συμφέροντα».

Ως γνωστόν, η Ρωσία ήταν από τις χώρες που υποστήριζαν ότι η ένταξη αλβανικού στοιχείου στην κυβέρνηση των Σκοπίων, θα έφερνε πιο κοντά το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: