15 Ιουνίου, 2017

ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ Η ΒΡΙΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.»

 

Τη διαβεβαίωση ότι το χωριό Βρίσα θα ξαναχτιστεί από την αρχή με σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, τόνισε με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο δήμαρχος της Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Τα χρήματα θα καταβληθούν, όπως είπε, από το κράτος, αλλά και από την Ευρώπη, με την οποία ήδη επικοινώνησε.Έκανε έκκληση στους εκ Λέσβου καταγόμενους ομογενείς αλλά και σε όλους γενικά τους ομογενείς να επισκεφθούν το νησί και να περάσουν εκεί τις διακοπές στους.

Είπε πως «ήταν ένα δυνατό χτύπημα το οποίο συντάραξε ολόκληρο το νησί και κυρίως έκανε ζημιά στη Βρίσα και στις γύρω περιοχές και στο Πλωμάρι. Στη Βρίσα το 80% του οικισμού είτε κατέρρευσε, είτε τα σπίτια που παρέμειναν είναι ακατάλληλα για να ζήσει κανείς εκεί». 

Τόνισε πως «κινητοποιήθηκε άμεσα όλος ο κρατικός μηχανισμός από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Υποδομών, τον Στρατό, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική».

Στην ερώτηση πού μένουν οι κάτοικοι τώρα, απάντησε: «σε ξενοδοχεία, στα Βατερά, στον Πολυχνίτο, στο Πλωμάρι, δεν υπάρχει κανένας άστεγος. 

Το βράδυ της Δευτέρας στήθηκαν κάποιες σκηνές διότι φοβόντουσαν κάποιοι να πάνε σε σπίτια και σε ξενοδοχεία, τώρα έχουμε βρει τα καταλύματα και μένουν όλοι σ’ αυτά». Ανέφερε επίσης, ότι «έγιναν οι καταγραφές όλων των κτιρίων και βρήκαν ότι δεν έχουν πρόβλημα άλλα κτίρια. 

Οι καταρρεύσεις οφείλονται σε παλαιά κτίρια τα οποία είχαν κτιστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό, κι έτσι ξέρουν ότι είναι ασφαλή τα ξενοδοχεία και πήγαν όλοι οι άνθρωποι να μείνουν εκεί».

Όταν τον ρωτήσαμε τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη που είχαν την Τρίτη 13 Ιουνίου, είπε ότι «αποφασίστηκε να επιδοτηθεί ενοίκιο κατοικίας διότι δεν λύνεται το πρόβλημα σε δύο ή τρεις μέρες ή εβδομάδες οπότε δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν για πολύ διάστημα σε ξενοδοχεία και θα εγκατασταθούν σε σπίτια κανονικότατα.

Απούσης αποφασίστηκε να γίνει ανοικοδόμηση του οικισμού της Βρίσας με τους σύγχρονους όρους και άρα θα γίνει ένας πολύ σύγχρονος οικισμός στα ίδια αρχιτεκτονικά πρότυπα διότι όπως θα θυμάστε ήταν ένας πολύ όμορφος και γραφικός οικισμός».

Στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. δήμαρχος είπε, ότι «θα δοθούν από το κράτος, αλλά ήδη έχω επικοινωνήσει με την Ευρώπη, με τον κ. Αβραμόπουλο και διά του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Γιούνκερ. 

Ο οποίος δήλωσε ότι θα βοηθήσει και η Ευρώπη η οποία είναι δίπλα στη Λέσβο της αλληλεγγύης, κι όλες αυτές οι διαδικασίες ξεκίνησαν ήδη από τη Δευτέρα και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. 

Βέβαια δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον χρόνο διότι είναι δύσκολο να χτίσεις ένα ολόκληρο οικισμό καθώς καταλαβαίνετε, αλλά όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε, προχωρούμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε μικρό σχετικά διάστημα θα είμαστε απόλυτα έτοιμοι».

Αναφορικά με το πόσο υπολογίζεται η καταστροφή που έγινε, είπε ότι «είναι πολύ μεγάλη δεν μπορεί να υπολογιστεί τούτη τη στιγμή, μιλούμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό».

Για την πόλη της Μυτιλήνης είπε ότι «έπαθε ελάχιστες ζημιές, το παλιό Δημαρχείο υπέστη κάποιες ζημιές, θα ξεκινήσουν κι εκεί οι διαδικασίες της καταγραφής. 

Την Τρίτη είχαμε γύρω στους εκατό μηχανικούς, ήλθαν σαράντα από το υπουργείο υποδομών, είχαμε κι εμείς του Δήμου, οι οποίοι έκαναν μεικτές ομάδες και επισκέφθηκαν πολλά κτίρια, οι έλεγχοι συνεχίζονται».

Εκτός από τη Βρίσα σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γαληνό επλήγησαν επίσης κτίρια στα χωριά «Λισβόρι, τα Βασιλικά, Πλωμάρι, Τρίγωνα, Πλαγιά, Ακράσι, Αμπελικό, Παλαιοχώρι.

Τα οποία ήταν παλαιάς κατασκευής και σίγουρα υπήρχαν και παρεμβάσεις οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα στη στατικότητά τους». Οι ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες πώς μπορούν να βοηθήσουν; τον ρωτήσαμε. 

«Θα πρέπει να έλθουν το καλοκαίρι να κάνουν τις διακοπές τους εδώ, αυτό είναι το βασικό» και συμπλήρωσε πως «εμείς αυτό που θέλουμε είναι να μην υπάρχει φόβος και ακυρώσει κάποιος την επίσκεψη του στο νησί». Τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο. 

Όλα τα ξενοδοχεία έχουν ελεγχθεί, είναι εξαιρετικά, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, είναι σύγχρονες οι κατασκευές τους και τα σπίτια τα οποία χρησιμοποιούνται ως ενοικιαζόμενα δωμάτια ή οτιδήποτε δεν έχουν επίσης κανένα πρόβλημα».

Ο δήμαρχος έκανε έκκληση λέγοντας «να μας επισκεφθείτε το καλοκαίρι, η Λέσβος είναι ένας πανέμορφος και ασφαλής προορισμός και περιμένουμε πραγματικά με ειλικρινή αγάπη τους ανθρώπους μας που κατάγονται από το νησί και λείπουν στο εξωτερικό όπως και τους ομογενείς Έλληνες».

Στην ερώτηση τι του λένε οι ειδήμονες σεισμολόγοι, είπε ότι «αυτά τα πράγματα δεν προβλέπονται και αυτή τη στιγμή δεν μπορείς τίποτε να πεις με βεβαιότητα. 

Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε τη μετασεισμική δραστηριότητα για τρεις, τέσσερις ημέρες ώστε να μπορούν και εκείνοι να βγάλουν ακριβέστερα συμπεράσματα. 

Επαγρυπνούμε ασφαλώς, μπορεί να είμαστε ψύχραιμοι, ήρεμοι και αισιόδοξοι, αλλά επαγρυπνούμε ώστε όποτε χρειαστεί να παρέμβουμε και να δώσουμε λύσεις όπου παρουσιαστεί πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα παρουσιαστεί».

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: