13 Ιουνίου, 2017

ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

Οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο ενίσχυσαν τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις στη μικρή χώρα των Βαλκανίων.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, αποτελούμενος από τρία κόμματα (PDK, AAK, NISMA) με επικεφαλής τρεις πρώην ηγέτες των ανταρτών στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αναδείχθηκε νικητής της αναμέτρησης με ποσοστό 34,7%. 

Αισθητά ενισχυμένο, στη δεύτερη θέση, βγήκε από τη μάχη της κάλπης το ακραίο εθνικιστικό Κόμμα της Αυτοδιάθεσης (VV) συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,8%. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 25,8% περιορίστηκε η Δημοκρατική Λίγκα (LDK) του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ισά Μουσταφά. 

Τέλος, το κόμμα που εκπροσωπεί τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου συγκέντρωσε ποσοστό 5,6%. Ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου και παλαιότερα διοικητής των ανταρτών του UCK, ως επικεφαλής πλέον της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου (AAK). 

Όπου ανήκει στον τριμερή συνασπισμό των νικητών, απευθύνθηκε χθες βράδυ σε πανηγυρικό τόνο στους υποστηρικτές του. «Συγχαρητήρια στο Κόσοβο για αυτές τις εκλογές. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας».

Εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης
«Ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας», δήλωσε ο Ραμούς Χαραντινάι, εκ των νικητών των χθεσινών εκλογών

Πανηγυρική ατμόσφαιρα επικρατούσε όμως παράλληλα και στις τάξεις των ψηφοφόρων του εθνικιστικού Κόμματος της Αυτοδιάθεσης, οι οποίοι διαδήλωσαν τραγουδώντας και ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες. Οι διαθέσεις τους απέναντι στον συνασπισμό των νικητών ήταν άκρως εχθρικές. 

Όπως τόνισε ένας διαδηλωτής, «είναι σημαντικό να διώξουμε τους κλέφτες από το Κόσοβο. Όλοι μας είμαστε και νιώθουμε Αλβανοί και υποστηρίζουμε μόνο το Κόμμα της Αυτοδιάθεσης, κανένα άλλο».

Η συμμετοχή στις εκλογές κινήθηκε σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ. Μόλις 41,5% των 1,8 εκατομμυρίων πολιτών με δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στην κάλπη. Παρατηρητές εκτιμούν ότι η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. 

Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει αναμένεται να προσεγγίσει πιο εθνικιστικές θέσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τις ούτως η άλλως δύσκολες σχέσεις του Κοσόβου με τη γειτονική Σερβία.

Οι εκλογές τελικά δεν έδωσαν λύση στην κρίση στο Κόσοβο
Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα με αποτέλεσμα να παραμένει ασταθής η πολιτική κατάσταση στη χώρα, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού εκτιμάται μάλλον δυσχερής λόγω των συσχετισμών και των τεράστιων διαφορών μεταξύ των κομμάτων.

Με καταμετρημένο το 99% των ψηφοδελτίων, πρώτος σε ψήφους έρχεται ο συνασπισμός που αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα (PDK) του νυν πρόεδρου Χασίμ Θάτσι, τη Συμμαχία για το Μέλλον (ΑΑΚ) του Ραμούς Χαραντινάι και την Πρωτοβουλία για το Κόσοβο (ΝΙΣΜΑ) του Αρμπέν Λιμάι, με ποσοστό 34%.

Ο συνασπισμός θα ορίσει ως υποψήφιο πρωθυπουργό, που θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο σκληροπυρηνικός Ραμούς Χαραντινάι, πρώην στέλεχος των Αλβανών ανταρτών του UCK, ο οποίος έχει δικαστεί και αθωωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ακολουθούν με 27% το εθνικιστικό κίνημα «Αυτοδιάθεση» με επικεφαλής τον Άλμπιν Κούρτι και τρίτος είναι ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) με τη Συμμαχία για ένα νέο Κόσοβο και την Εναλλακτική Πρωτοβουλία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου κατήλθαν στις εκλογές διασπασμένοι, με τον υποστηριζόμενο από το Βελιγράδι συνδυασμό «Σερβική Λίστα» να παίρνει καθώς φαίνεται τις δέκα έδρες στη βουλή που δικαιούνται, βάσει του Συντάγματος, οι Σέρβοι.

Σύμφωνα με τις εκλογικές διαδικασίες στο Κόσοβο, ο πρόεδρος της χώρας, Χασίμ Θάτσι, θα ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, αφότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και η διαδικασία των ενστάσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι πολλές.

Συνεπώς, η πρώτη διερευνητική εντολή θα δοθεί στα μέσα Ιουλίου και δεν αναμένεται να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση πριν από τον Σεπτέμβριο.Το Κόσοβο, την ανεξαρτησία του οποίου δεν έχει αναγνωρίσει η Σερβία, επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε τους εκλεγέντες στη νέα Βουλή να κατανοήσουν ότι «η μελλοντική προοπτική της χώρας τους, με καλύτερες συνθήκες ζωής, είναι μόνο μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο για να το πετύχουν, «θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να σχηματίσουν σύντομα κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις». Ανησυχία εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, μέσω της πρεσβείας στην Πρίστινα.

Κυρίως διότι στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας υπήρχαν καταγγελίες για διπλοεγγραφές ψηφοφόρων, λάθος εκλογικούς καταλόγους και σποραδικές παρατυπίες». Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι κρίσιμη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης».

Μεγάλες προκλήσεις
Όποια κυβέρνηση, όταν και αν σχηματιστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσιμα προβλήματα. Μεταξύ αυτών ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου, με την έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ήδη από το 2015.

Αλλά υπήρξε η αφορμή για τη βαθιά πολιτική κρίση στη χώρα και την πτώση της κυβέρνησης. Επίσης, παραμένει ανοιχτή η δίωξη των επικεφαλής των Αλβανών ανταρτών από το δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, στη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας από τη Σερβία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: