30 Ιουνίου, 2017

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

 

Παρέμβαση Γουτιέρες στην τουρκική αδιαλλαξία: «Η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος» Ιδιαίτερης βαρύτητας φαίνεται πως ήταν οι παρεμβάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, σήμερα στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι full normal state. Ο Ν.Κοτζιάς, ο οποίος, ως γνωστόν, χρησιμοποιεί συνέχεια αυτόν τον όρο, υπερθεμάτισε, κάνοντας λόγο για «φυσιολογικό κράτος από την πρώτη μέρα». 

Ο κ.Γκουτιέρες, επίσης, φέρεται να επιθυμεί να μην υπάρχουν «εγγυήτριες» δυνάμεις, υπογράμμισε τη σημασία του «Συμφώνου Φιλίας» (ελληνική πρόταση), ενώ τόνισε ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στην Κύπρο.

Ο Μ.Τσαβούσογλου κινήθηκε στο ίδιο επιθετικό μήκος κύματος με τις χτεσινές δηλώσεις του, ο Μ.Ακιντζί ύψωσε περισσότερο τους τόνους σε σχέση με χτες, ενώ ο Ν.Κοτζιάς είπε ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συνθήκη με παρεμβατικά δικαιώματα 

Καθώς  ότι η Ελλάδα, πέραν της ασφάλειας – εγγυήσεων, δεν θα εμπλακεί στα υπόλοιπα κεφάλαια του Κυπριακού, που είναι αντικείμενα του δικοινοτικού διαλόγου. «Ο,τι συμφωνήσουν» Αναστασιάδης – Ακιντζί, είπε.

Μέχρι στιγμής, κατά πληροφορίες, συμφωνήθηκε ο σχηματισμός μιας ομάδας εμπειρογνωμώνων που θα εξετάσουν το θέμα του «Μηχανισμού εφαρμογής», σήμερα το απόγευμα, το θέμα «κατάργηση» ή «αλλαγή» της Συνθήκης Εγγυήσεων, καθώς και το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων.

Δηλαδή: Η Αθήνα προτείνει την ολοκληρωτική απομάκρυνση των κατοχικών και ελληνικών δυνάμεων από την Κύπρο, μέσα από συγκεκριμένο, αυστηρό χρονοδιάγραμμα. 

Ο Ν.Κοτζιάς έχει κάνει λόγο για «μοντέλο» αποχώρησης των Σοβιετικών από την Ανατολική Γερμανία. Τόσο ο ρυθμός απόσυρσης (αριθμητικά), όσο και το χρονικό διάστημα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Η Αθήνα, πάντως, επουδενί θέλει να μείνει "ανοικτή" η παραμονή και ζητάει «sunset clause». Δηλαδή, «κλειστό» χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία αποχώρησης και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από τη μεγαλόνησο.

Η Τουρκία στο Μοντ Πελερέν είπε ότι δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μια «ασύμμετρη συμφωνία», όπως την χαρακτήρισε, και δεν αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση sunset clause, υποστηρίζοντας ότι:

Η κατάργηση των εγγυήσεων θα μπορούσε να συζητηθεί στο μέλλον, μόνον αφότου αξιολογηθεί, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η λειτουργία της ΟΔΚ και τεκμηριώνεται η ασφάλεια της τ/κ κοινότητας (διαδικασία («revue clause»). 

Ουσιαστικά, η Τουρκία ζητάει να μείνει ανοικτό –εσαεί- το χρονοδιάγραμμα. Πολύ περισσότερο, η όποια απόφαση ληφθεί, να εξαρτάται από την πορεία της εφαρμογής της συμφωνίας. Δηλαδή, με έμμεσο πλην σαφή τρόπο αναζητάει τη μόνιμη παρουσία της στο νησί.


Κατά την έξοδό του από τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε «πολύ ωφέλιμη» την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη συνάντηση. 

«Ταξινόμησε τα ζητήματα και κουβεντιάσαμε τρόπους με τους οποίους θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά που αναφέρονται στις δύο Συνθήκες, Ασφάλειας και Εγγυήσεων.  Ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συζήτηση ως "δημιουργική που επιτρέπει εξόδους από τα αδιέξοδα".Το προγραμματισμένο γεύμα Κοτζιά - Τσαβούσογλου δεν θα γίνει. Θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα διμερής συνάντησή τους


Δεν υπάρχουν σχόλια: