27 Ιουνίου, 2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΜΕΡ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

 

Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος του προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Η χώρα ζει πάλι μέρες του 2016, όταν το Κογκρέσο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Ο Τέμερ -αντιπρόεδρος της Ρουσέφ- είχε παίξει κεντρικό ρόλο σε εκείνη την υπόθεση.

Τώρα η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι ο πρόεδρος υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε υποθέσεις δωροδοκίας. Υπάρχει μάλιστα και ηχητικά ντοκουμέντα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βραζιλίας που ένας πρόεδρος κατηγορείται ευθέως από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά.

Ακόμα και οι πλέον γνωστοί πρόεδροι της χώρας που δεν ολοκλήρωσαν τις θητείες τους, ο Κολόρ ντε Μέλο το 1992 και η Ρουσέφ το 2016, καθαιρέθηκαν με απόφαση του Κογκρέσου χωρίς να έχει προηγηθεί η απαγγελία κατηγοριών από τη Δικαιοσύνη.

Αλλά ο Τέμερ έχει και ένα ακόμα ρεκόρ. Η δημοτικότητά του μετά βίας φτάνει το 7%, όταν η Ρουσέφ βρισκόταν στο 15% τις ημέρες που βρισκόταν στο στόχαστρο.Επιπλέον, πολλοί από τους υπουργούς του κατηγορούνται για ατασθαλίες... 

Το λόγο πλέον έχει το Κογκρέσο, το οποίο καλείται να αποφασίσει - με πλειοψηφία 2/3 - αν θα προχωρήσει στην προσωρινή παύση του προέδρου. Ο Τέμερ έχει αρκετή εμπειρία στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα «παζάρια», λένε οι πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα, και ίσως καταφέρει να γλιτώσει. 

Ο ίδιος άλλωστε δηλώνει αθώος και καταγγέλλει πολιτική σκευωρία. Και όλα αυτά σε μια χώρα που ψάχνει την έξοδο από τη χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της.


Δημοσίευση σχολίου