19 Ιουνίου, 2017

ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ Ο ΠΤΔ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Μαζί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ταξιδέψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κρανς Μοντάνα, καθώς αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του, να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία για τις κρίσιμες συνομιλίες του Κυπριακού.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, «όλα τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου για να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδη, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου, στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε δήλωση πολιτικού αρχηγού, η οποία όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο «ι» και θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεκτικοί, όταν μεταφέρουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα υπάρχουσα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ‘ι’ όπως έχει προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, είπε πως ο Πρόεδρος έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων. «Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξ ου και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων», κατέληξε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων «πάμε στην Ελβετία σαν Ε/κ κοινότητα», ενώ πρόσθεσε πως «πάμε με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε πως οι εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη, τονίζοντας πως «η συνάντηση στο Κρανς Μοντάνα είναι ίσως η πιο καθοριστική των τελευταίων χρόνων». Εξήγησε επίσης πως η ε/κ αποστολή πρέπει να πάει προετοιμασμένη και ενωμένη. 

«Να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις. Επιτέλους ας βάλουμε πάνω από όλα τον τόπο».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, «ευελπιστούμε ότι οι θέσεις μας θα περιλαμβάνονται στο έγγραφο Άιντα», ενώ τόνισε πως το ΔΗΚΟ απάντησε θετικά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε η ενότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η κοινή εθνική γραμμή.  

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνη απόφαση του Εθνικού, η οποία και δεν έγινε αποδεκτή. 

Δήλωσε ακόμη πως θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ελβετία, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογικές δραστηριότητες.

«Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα», είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».

Κοινό έγγραφο ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη
Κοινό έγγραφο για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων κατέθεσαν σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το έγγραφο κατατέθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, και αίτημα των τριών κομμάτων είναι όπως κατατεθεί σαν πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ελβετία.  

Η πρόταση των τριών κομμάτων καταγράφει συγκεκριμένα σημεία όπως: μηδέν εγγυήσεις και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων πριν την εφαρμογή της λύσης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της πρότασης, την Τρίτη στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: