13 Ιουνίου, 2017

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΕΛΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

 

Η άνετη επικράτηση του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία μονοπωλεί το ενδιαφέρον του σημερινού βελγικού Τύπου,

Ο οποίος στο σύνολό του εστιάζει αφενός στο γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την απόλυτη πλειοψηφία και ουσιαστικά παντοδυναμία στο Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει έτσι λυμένα τα χέρια για να κυβερνήσει, και αφετέρου στο μεγάλο ποσοστό της αποχής, η οποία ξεπέρασε το 50%.

Για παλιρροϊκό κύμα μιλά στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η La Libre Belgique, ενώ στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για τσουνάμι, σχολιάζοντας ότι τίποτα δε σταματά τον Μακρόν. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η ολοκληρωτική αυτή νίκη του Γάλλου Προέδρου ενέχει και κάποιους κινδύνους και απειλές για το μέλλον, αρχής γενομένης από το γεγονός της απόλυτης εξουσίας ενός άνδρα στο τιμόνι μίας «δημοκρατικής μοναρχίας».

Η οποία θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε αληθινή αυτοκρατορία, καθώς επίσης και τον κίνδυνο εξαφάνισης από το πολιτικό τοπίο σημαντικών πολιτικών δυνάμεων, όπως το σοσιαλιστικό κόμμα και οι οικολόγοι, ή την απειλή ενσάρκωσης της αντιπολίτευσης από το Εθνικό Μέτωπο, δεδομένης της παράλυσης της Δεξιάς, εξαιτίας της ήττας της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Le Soir αναφέρει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να αποκτήσει πλήρη ισχύ, μετά από μία απίστευτη έκρηξη, την οποία ο ίδιος ενορχήστρωσε μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο, ενώ στο κύριο άρθρο της επισημαίνει την ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η τεράστια νίκη, υπογραμμίζοντας ότι, σε περίπτωση αποτυχίας, δε θα του συγχωρεθεί τίποτα.

Για «συντριπτική» νίκη Μακρόν κάνει λόγο και η De Morgen η οποία σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Mακρόν «το ελαφρυντικό της αμφιβολίας» ‘λύνοντάς του τα χέρια’ προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του . Επισημαίνεται ωστόσο πως αυτή θα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση των φιλελεύθερων δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη:

Εάν ο Mακρόν και σε λίγους μήνες η Mέρκελ δεν φανούν, όπως αναφέρεται, αντάξιοι των προσδοκιών, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει άλλη εναλλακτική διέξοδος εντός των ορίων του σημερινού Ευρωπαικού φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματoς.

«Καθ’ οδόν προς μια θριαμβευτική νίκη» ‘βλέπει’ τον Γάλλο πρόεδρο και η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, η οποία σχολιάζοντας τα χτεσινά αποτελέσματα εκτιμά πως ο Mακρόν εξέρχεται παντοδύναμος από τις κάλπες, το Σοσιαλιστικό κόμμα δίνει μάχη επιβίωσης, ενώ οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εγκατέλειψαν το κόμμα τους “στα κρύα του λουτρού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: