05 Ιουνίου, 2017

Η ΜΕΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Το πολιτικό στοίχημα που έβαλε η Τερέζα Μέι προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές για την 8η Ιουνίου αμφισβητείται όλο και περισσότερο, καθώς μια δημοσκόπηση της Survation που δημοσιεύθηκε έδειξε πως το προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος συρρικνώθηκε στο μικρότερο ποσοστό του μέχρι σήμερα, μόλις στη μία εκατοστιαία μονάδα.

Αν και οι βρετανικές εταιρείες δημοσκοπήσεων προβλέπουν όλες μέχρι τώρα ότι οι Τόρις υπό τη Μέι θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, δίνουν στη δημοσιότητα πολύ διαφορετικούς αριθμούς για το πόσο ευρεία θα είναι η νίκη της πρωθυπουργού: άλλες προεξοφλούν τον θρίαμβο της, άλλες βλέπουν μια οριακή νίκη χωρίς καν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ένδειξη του πόσο έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τη Μέι μόλις πέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες αποτέλεσε η δημοσκόπηση της Survation η οποία κατέδειξε ότι οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 40% της πρόθεσης ψήφου και οι Εργατικοί το 39%, κάτι που σημαίνει πως η ψαλίδα του 12% που καταγραφόταν πριν από δύο εβδομάδες, στην προηγούμενη δημοσκόπηση των Survation/Mail on Sunday έχει κλείσει σχεδόν τελείως, ή κατά 11 μονάδες.

Εξάλλου η δημοτικότητα της Μέι προσωπικά πήρε αρνητικό πρόσημο βάσει μιας δημοσκόπησης της Comres, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο εν μέσω των σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία έπειτα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 και την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν πολύ διαφορετικές προβλέψεις για το εύρος της νίκης των Τόρις της Μέι: άλλες προλέγουν μια σαρωτική νίκη και πλειοψηφία 100 και πλέον εδρών, ενώ ένα μοντέλο της YouGov αντιθέτως υποδεικνύει πως το Συντηρητικό Κόμμα θα κερδίσει μόλις 308 έδρες από το σύνολο των 650.

Οι τέσσερις από τις συνολικά έξι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος συρρικνώνεται, μία έδειξε ότι παρέμεινε αμετάβλητο και μόνο μία, της εταιρείας ORB, κατέγραψε ότι αυξήθηκε, στις 9 εκατοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τη YouGov, το προβάδισμα της Μέι υποχώρησε στις 4 μονάδες. Σύμφωνα με την ICM, έπεσε στις 11 μονάδες από τις 14. Σύμφωνα με την Opinium, το προβάδισμα των Τόρις μειώθηκε στις 6 μονάδες από τις 19 στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Comres βρήκε ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών παρέμεινε στις 12 μονάδες, δηλαδή αμετάβλητο από μία εβδομάδα πριν, αλλά αισθητά μειωμένο από το προβάδισμα των 21 μονάδων που καταγραφόταν όταν η Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, την 18η Απριλίου.

Κατά τη δημοσκόπηση της Opinium για την εφημερίδα Observer, η Μέι θα εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων την 8η Ιουνίου.

Όταν η Μέι κατέλαβε εξαπίνης τους πολιτικούς της αντιπάλους και τις αγορές, προκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως θα κατήγαγε μια σαρωτική νίκη και μια πλειοψηφία 144 εδρών, την ίδια με εκείνη που είχε εξασφαλίσει το 1983 η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αλλά έκτοτε το προβάδισμα της Μέι σταδιακά μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην καταφέρει μια εκκωφαντική νίκη, όπως ήλπιζε ενόψει της επίσημης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν η πρωθυπουργός δεν υπερκεράσει και μάλιστα με άνεση την πλειοψηφία των 12 εδρών που ο προκάτοχός της Ντέιβιντ Κάμερον είχε κερδίσει το 2015, το στοίχημά της θα έχει αποδειχθεί μια μεγάλη αποτυχία και το κύρος της θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, όσο και στις συνομιλίες με τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών της ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: