23 Ιουνίου, 2017

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΡΩΣΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕΤΡΑ


«Οποιαδήποτε ιπτάμενα αντικείμενα που επιχειρούν χωρίς την άδεια του ρωσικού επιτελείου που εδρεύει στην αεροπορική βάση της Λατάκια θα καταρρίπτονται άνευ προειδοποίησης».

Υπογραμμίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αναφορικά με τον εναέριο χώρο της Συρίας, επιβάλλοντας και επίσημα τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή που επιχειρούν τα ρωσικά αεροσκάφη

Το γεγονός αυτό έρχεται να κλιμακώσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, οι οποίες είναι ξανά στο κόκκινο μετά την κατάρριψη του Su-22 των κυβερνητικών δυνάμεων της Δαμασκού από μαχητικό των ΗΠΑ.

Σημειώνουμε ότι η Ρωσία νομικά μπορεί να καθιερώσει no-fly zone στη Συρία, καθώς μετά την αμυντική συμφωνία Μόσχας-Δαμασκού, η πρώτη μπορεί να υπερασπιστεί σε συμμαχικό επίπεδο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η κίνηση των ΗΠΑ να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, επηρεάζουν αρνητικά τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον και σύμφωνα με τη επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. 

Ο Λαβρόφ επεσήμανε πως «τέτοιου είδους ενέργειες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο ολόκληρη την σφαίρα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων».Επιπλέον, ο Λαβρόφ πρόσθεσε πως Μόσχα αναμένει την απάντηση της Ουάσινγκτον σε προτάσεις της Ρωσίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: