04 Ιουνίου, 2017

ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ

 

Η Ιλχάμ Εχμέντ, αντιπρόεδρος του MSD (Δημοκρατική Συριακή Βουλή) δήλωσε πως η Τουρκία καθώς δεν μπόρεσε να αποσπάσει την στήριξη των ΗΠΑ για την επίθεση της στην Ροζάβα, προσέγγισε την Ρωσία και η Ρωσία απείλησε τους Κούρδους με επιθέσεις από την Τουρκία.

Η Ιλχάμ Εχμέντ σε κείμενο της στην εφημερίδα Özgürlükçü  γράφει πως ¨Η εκ μέρους της Ρωσίας πίεση προς τους Κούρους να διαλέξουν ανάμεσα στο καθεστώς Μπααθ και στις επιθέσεις από την Τουρκία είναι ένα ιστορικό λάθος¨.

Το κείμενο της Ιλχάμ έχει ως εξής: ¨Η Ρωσία τις τελευταίες δύο μέρες κάνει δηλώσεις που ενοχοποιούν τις Δημοκρατικές συριακές δυνάμεις (DSG).  Ενίοτε υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους Κούρδους για τα συμφέροντα τους, ενώ άλλοτε αναφέρουν πως λόγω της κατάστασης με την Τουρκία θα διαταραχθεί η ασφάλεια της βόρειας Συρίας.

Ο τελευταίος ισχυρισμός τους ήταν πως οι DSG συμφώνησαν με την ISIS  και τους επέτρεψαν να φύγουν προς την κατεύθυνση του Τεντμούρ. Σε αυτές τις δηλώσεις εμείς διαβάζουμε πως το μήνυμα είναι ότι ¨εάν δεν ανοίξετε τις περιοχές σας για το καθεστώς, τότε η Τουρκία θα σας χτυπήσει και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε¨.

Δηλαδή απειλούνε τους Κούρδους μέσω της Τουρκίας. Είναι γνωστό πως όταν οι ΗΠΑ δεν άκουσαν αυτά που έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, αυτός προσέγγισε την γραμμή Ιράν-Ρωσίας.

Μια συμμορία από πράκτορες και δυνάμεις- κόντρα της Τουρκίας θέλουν να επιτεθούν στην Ροζάβα.  Η Ρωσία επειδή το ξέρει αυτό λέει πως ¨Θα διαταραχθεί η ασφάλεια της Βόρειας Συρίας¨. Η Τουρκία βλέποντας πως η πρόταση της για είσοδο στην Ιντλίμπ δεν έγινε αποδεκτή, προτείνει τώρα κατάληψη της Εφρίν.

Αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση. Εάν η Ρωσία αδιαφορήσει για αυτό το παιχνίδι της Τουρκίας θα έχει διαπράξει ένα ιστορικό λάθος στην Συρία. Η κλήση των Κούρδων προς το συριακό καθεστώς είναι μια ιστορική ανωμαλία και εκφοβισμός.

Η στήριξη με όπλα από τις ΗΠΑ προς το YPG , άλλαξε τις ισορροπίες και χάλασε κάποιες παλιές συμμαχίες. Οι ΗΠΑ διαβάζουν καλύτερα την περιοχή και θέλουν να ενδυναμώσουν τους συμμάχους τους. Η Τουρκία το θεώρησε αυτό απαράδεκτο.

Διότι πίστευαν πως δεν θα χαλούσε ποτέ η συμφωνία τους με τις ΗΠΑ. Κατηγορούν τις ΗΠΑ πως στηρίζει το ΠΚΚ. Όμως ο πρόεδρος Τραμπ στην συνέντευξη τύπου με τον Ερντογάν δήλωσε πως στηρίζει την Τουρκία ενάντια σε ΠΚΚ και ISIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια: