10 Ιουνίου, 2017

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συνεχίσουν τις συναντήσεις εργασίας στις πρωτεύουσές τους.Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την κρίση στη Συρία που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να επαναληφθούν στις 12 και 13 Ιουνίου στην Αστάνα αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν τη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την κρίση στη χώρα.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μόλις λάβαμε από τις εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Αστάνα, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Τουρκίας και το Ιράν θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες τις συναντήσεις εργασίας στις πρωτεύουσες τους σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Άνουαρ Τζαϊνάκοφ.

Οι συναντήσεις αυτές έχουν κυρίως στόχο οι τρεις χώρες να βρουν κοινές θέσεις για θέματα που συνδέονται με την εφαρμογή ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία και την ενίσχυση της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον ίδιο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι αυτή την περίοδο οι διοργανωτές συζητάνε για τις ημερομηνίες του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων.

«Όταν οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και αποφασιστεί η συμμετοχή, θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε», επεσήμανε η Ζαχάροβα.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα είχε ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, ενώ ο Σύρος πρεσβευτής στη Μόσχα Ριάντ Χάνταντ είχε δηλώσει ότι η Δαμασκός έχει λάβει πρόσκληση.

Στη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών στην Αστάνα τον Μάιο η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία είχαν υιοθετήσει ένα σχέδιο με στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές της Συρίας. 

Έκτοτε έχει παρατηρηθεί μείωση των συγκρούσεων στις περιοχές αυτές, όμως μένουν να επιλυθούν πολλά προβλήματα.


Δημοσίευση σχολίου