24 Ιουνίου, 2017

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡ


Σκληρό τελεσίγραφο 13 σημείων επέδωσε στο Κατάρ το ουδέτερο Κουβέιτ, εκ μέρους των αραβικών σουνιτικών μοναρχιών του Αραβοπερσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και της Αιγύπτου.

Σε αυτό, οι Άραβες σύμμαχοι καλούν το επίσης αραβικό, σουνιτικό μουσουλμανικό Εμιράτο να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ιράν, να κλείσει το διεθνές αραβικό ενημερωτικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο είναι καταριανών συμφερόντων και έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα και τέλος να κλείσει την τουρκική στρατιωτική βάση στο έδαφός του.

Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν διέκοψαν προ εβδομάδων τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποθάλπει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ έχει ρίξει τη χώρα στη χειρότερη οικονομική κρίση η οποία έχει ξεσπάσει στον Κόλπο από την εποχή της διεθνούς επέμβασης κατά του Ιράκ, το 1991. Οι τέσσερις χώρες δίνουν στο Κατάρ 10 ημέρες για να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφό τους.

Το Εμιράτο του Κατάρ αρνείται ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ωστόσο φιλοξενεί στο έδαφός του την ηγεσία της ισλαμιστικής παλαιστινιακής Χαμάς, ενώ έχει στενές σχέσεις με το διεθνές ρεύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τα πολιτικά κόμματα που το εκπροσωπούν σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες, κυρίως της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: