29 Ιουνίου, 2017

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΨΑΡΩΝ

 

Σήμερα το πρωί ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών.

Συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Κατά την Θεία Λειτουργία μίλησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «η Εκκλησία της Ελλάδος αποτίει σήμερα την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη των πιστών Ελλήνων στο μεγάλο Διδάσκαλό τους,

Τον αναμορφωτή της ζωής τους που τους ανέσυρε από τον βυθό της αγνοίας και τους εξήγαγε στο φως της πίστεως στον αληθινό και ζωντανό Θεό, στον πνευματικό Πατέρα τους και ιδρυτή της καθ’ Ελλάδα Εκκλησίας μας.

Στις πόλεις που επισκέφθηκε κατά τις ιεραποστολικές περιοδείες του ίδρυσε τις πρώτες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, Χριστιανικές κοινότητες και Εκκλησίες. Φίλιπποι Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Νικόπολις, και Κόρινθο.

Σεμνύνονται και καυχώνται για το βαρύ χαρακτηρισμό των Εκκλησιών τους να ονομάζονται Αποστολικές». Μίλησε, επίσης, για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας του Αποστόλου Παύλου υπογραμμίζοντας πως:

«Αυτά τα γνωρίσματα μπορούμε να τα κατατάξουμε σε δύο ομάδες 

α΄.στα επίγεια και εξωτερικά κοσμικά και

 β΄.στα εσωτερικά πνευματικά».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Καισαριανής ανέλυσε τα γνωρίσματα του Αποστόλου Παύλου, τα οποία, όπως είπε, τα χρησιμοποιούσε για τη διάδοση του ευαγγελίου του Ιησού Χριστού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Καισαριανής επεσήμανε: «Η ζωή του ολόκληρη συμπυκνούται καί συνοψίζεται μέ τόν λόγο του: «᾿Εμο γρ τ ζν Χριστς κα τ ποθανεν κρδος» (Πρός Φιλιππησίους α΄, 21).

Ομοίως εορτάζουν και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, και κυρίως εκείνες εκ της περιοχής των οποίων διέβη και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος, ο Ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. 

Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου.


Δημοσίευση σχολίου