13 Ιουνίου, 2017

ΑΠΟ ΠΓΔΜ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

 

Θετική ατμόσφαιρα, η οποία καλλιεργεί προσδοκίες εξεύρεσης κοινών τόπων στις συζητήσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δημιουργούν οι τελευταίες δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγο πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψή του κ. Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως από τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, είναι η πρώτη επίσημη που πραγματοποιεί εκτός Σκοπίων. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε (Financial Times) ότι τα Σκόπια εξετάζουν τις πιθανότητες ένταξης στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους (ΠΓΔΜ), ώστε να υπερκερασθούν οι ελληνικές ενστάσεις.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει το είδος του γείτονα που θέλει – θέλουν μία σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδες για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν πως αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντιμιτρόφ.

Ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ότι χθες ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ γινόταν δεκτός από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επισήμανε την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις «ευρωατλαντικές φιλοδοξίες» της ΠΓΔΜ.

Και υπογράμμισε ότι «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοικτή», ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του «στον δρόμο προς τη σταδιακή είσοδο στη Συμμαχία». Ο κ. Ζάεφ, έπειτα από την επόμενη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, περιέγραψε την Ελλάδα ως «καλό φίλο» και ζήτησε τη στήριξη στην πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα μιλούν με ικανοποίηση για τη ρητορική Ντιμιτρόφ και Ζάεφ, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τους υπερεθνικιστικούς τόνους Γκρού-εφσκι. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας, θα πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων. 

Εως τότε δεν υπάρχει καμία μετακίνηση της Αθήνας από τη στάση που είχε τηρήσει το 2008 στο Βουκουρέστι. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα τήρησε εποικοδομητική στάση έναντι της ΠΓΔΜ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη γειτονική χώρα και έφερναν ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς διαφώνησε σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την επιβολή κυρώσεων στα Σκόπια.

Επίσης, υπενθύμιζαν ότι πριν από λίγους μήνες ο κ. Κοτζιάς μίλησε στη Διπλωματική Ακαδημία της ΠΓΔΜ, ενώ διατηρήθηκαν ανοικτοί και οι δίαυλοι διαβουλεύσεων. Στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας «με αμοιβαίως αποδεκτό τρόπο» αναφέρθηκε, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος.

«Μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια λύση, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αλλαγής της πολιτικής του Βουκουρεστίου, που οδήγησε στην τότε ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ», προσέθεσε. «Η FYROM, όποια εξέλιξη και αν επιζητεί με το ΝΑΤΟ ή άλλον οργανισμό, να ξέρει ότι προϋπόθεση είναι συμφωνία για το όνομα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: