01 Ιουνίου, 2017

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ ΣΤΟΥΣ 90

 

Πάνω από 400 οι τραυματίες, ανάμεσά τους και 11 Αμερικανοί πολίτες - O αριθμός των νεκρών αναμένεται να ανέβει τις επόμενες ώρες.

Τους 90 έχουν φτάσει οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, όταν ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη κοντά στην γερμανική πρεσβεία σκορπίζοντας τον θάνατο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αφγανικών Αρχών, οι τραυματίες του πολύνεκρου τρομοκρατικού χτυπήματος που συνέβη το πρωί σε ώρα αιχμής στο κέντρο της πόλης, ξεπερνούν τους 400.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και 11 Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι βρίσκονταν στην Καμπούλ για επαγγελματικούς λόγους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δυστυχώς, υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, αφού πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αρχικά, είχε ανακοινωθεί από τα τοπικά ΜΜΕ ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα, ωστόσο αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια. 

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν αρκετές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην Καμπούλ, ανάμεσα στις οποίες και μια επίθεση σε στρατιωτικό νοσοκομείο τον Μάρτιο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, μετά την έκρηξη, η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε μία προγραμματισμένη για σήμερα πτήση, με την οποία αιτούντες άσυλο, που η αίτησή τους έχει απορριφθεί, θα απελαύνονταν στο Αφγανιστάν. Γερμανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν ομαδικές απελάσεις Αφγανών στο Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο η βασική πολιτική για το θέμα παραμένει ως έχει.

Τον Δεκέμβριο η Γερμανία άρχισε τις ομαδικές απελάσεις Αφγανών καθώς η κυβέρνηση θέλησε να δείξει πως είναι σε θέση να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών διώχνοντας όσους δεν πληρούν τα κριτήρια για να θεωρηθούν πρόσφυγες.

Το χρονικό της επίθεσης
Η βομβιστική επίθεση, η οποία ήταν μια από τις πιο πολύνεκρες στην Καμπούλ και πραγματοποιήθηκε στην αρχή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σημειώθηκε κοντά στην οχυρωμένη είσοδο της γερμανικής πρεσβείας, σκοτώνοντας έναν αφγανό φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας μέλη του προσωπικού, ανέφερε μέσω του Twitter ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χωρίς να διευκρινίσει αρχικά ούτε τον αριθμό ούτε την εθνικότητα των τραυματιών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ζημιές από την έκρηξη υπέστη και το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ, όμως το προσωπικό είναι σώο.Το BBC μετέδωσε πως σκοτώθηκε ένας αφγανός οδηγός που εργαζόταν για το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ενώ τραυματίσθηκαν τέσσερις δημοσιογράφοι του, οι οποίοι νοσηλεύονται, αλλά η ζωή τους δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Ο οδηγός που σκοτώθηκε, ο Μοχάμεντ Ναζίρ, εργαζόταν για την αφγανική υπηρεσία του BBC εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, δήλωσε πως επρόκειτο για έκρηξη παγιδευμένου οχήματος κοντά στη γερμανική πρεσβεία. 

«Όμως εκεί υπάρχουν επίσης αρκετά άλλα σημαντικά κτιριακά συγκροτήματα και γραφεία», επισήμανε στο Ρόιτερς. Η έκρηξη, από την οποία έσπασαν υαλοπίνακες και πόρτες εκτινάχθηκαν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, ήταν ασυνήθιστα ισχυρή. Σύμφωνα με μερικές πληροφορίες προκλήθηκε από εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα μέσα σ' ένα βυτιοφόρο νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: