08 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (8/6/2017)

 

Ελλάδα:Στα Μαθηματικά (Άλγεβρα) εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, κατά τη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεών τους. Το sansimera.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια Ορόσημο μεταδίδει τα θέματα και τις απαντήσεις. Τα θέματα κρίνονται γενικά προσιτά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Στρατηγική έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επιλέγει η Άγκυρα, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει σειρά από NAVTEX για ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και προσομοιώσεις έρευνας και διάσωσης κοντά στο Καστελόριζο.

Νέο ρατσιστικό παραλήρημα στη Βουλή από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος επιτέθηκε εμμέσως στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, όταν εκείνος μιλώντας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής υπαινίχθηκε ότι οι μετανάστες που διαβούν στην Ελλάδα δεν έχουν πάντα δίκαιη αντιμετώπιση από τις Αρχές.

Ακινητοποιημένα θα είναι λεωφορεία και τρόλεϊ για έξι ώρες την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου οι εργαζόμενοι των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς να συμμετάσχουν στις αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις τους.

Φωτιά ξέσπασε τη νύχτα σε διαμέρισμα τρίτου ορόφου στην οδό Ζαΐμη στο Νέο Φάληρο. Το διαμέρισμα ήταν άδειο, ενώ άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν πέντε άτομα που δεν μπορούσαν να κατέβουν από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας λόγω του πυκνού καπνού.

Κόσμος:Εντείνονται οι πιέσεις των χωρών του Κόλπου προς το Κατάρ με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων (ΗΑΕ) να μιλά ανοικτά ακόμα και για οικονομικές κυρώσεις, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σοκαρισμένοι είναι οι Ιρανοί από την αποτελεσματικότητα με την οποία το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να χτυπήσει σε εμβληματικά σημεία της Τεχεράνης. Οργή όμως και για το συλλυπητήριο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του τέως διευθυντή του FBI στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Ο Τζέιμς Κόμεϊ, που απολύθηκε από τον Τραμπ, έχει ήδη δώσει ένα στίγμα των όσων θα πει.

Σοροί και συντρίμμια εντοπίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Θάλασσα Ανταμάν μετά την εξαφάνιση στρατιωτικού αεροσκάφους της Μιανμάρ. Άγνωστος πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό στην περίφραξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Το περιστατικό, «τρομοκρατική πράξη» για τις Αρχές, συνεβη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οικονομία:Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 780 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 780,68 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,83%.

Μπορεί το ΥΠΟΙΚ να διαμηνύει ότι δεν θα δώσει παράταση για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων (λήγει στις 30 Ιουνίου), ωστόσο, αυτό δεν μοιάζει να έχει κινητοποιήσει ιδιαίτερα τους ενδιαφερόμενους. Την παραίτησή του από μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας υπέβαλε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Σταύρος Κούκος.

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten ο Τόμας Βίζερ. Eντός της ημέρας συνεδριάζει το EWG.

Το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών που επιβάλλει απώλειες στους μετόχους και τους ομολογιούχους τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα αντί στους φορολογουμένους είναι πλέον γεγονός: η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Banco Santander απέκτησε με 1 ευρώ την Banco Popular.

Αθλητισμός: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκού. Μπορεί οι «πράσινοι» να έχουν προχωρήσει σε δύο ανανεώσεις νεαρών παικτών (Χατζηγιοβάνης, Πίσπας), ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν προχωρά το πλάνο που έχουν θέσει για την ενίσχυση της ομάδας. Μαρίνος Ουζουνίδης και Νίκος Λυμπερόπουλος. 

Συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στα γραφεία της ΠΑΕ, με τον τεχνικό διευθυντή να ενημερώνει τον προπονητή του «τριφυλλιού» για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα με τους μεταγραφικούς στόχους.

«Κάτοικος» Πριγκιπάτου θα παραμείνει έως το 2020 ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Μονακό στην κορυφή της Ligue 1 για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια (τελευταία ήταν το 2000) επέκτεινε τη συνεργασία του με το γαλλικό σύλλογο για άλλα τρία χρόνια. 

Στην τρίτη του χρονιά στον πάγκο των Μονεγάσκων, ο Πορτογάλος κατάφερε να τους οδηγήσει στους ημιτελικούς του Champions League (αποκλείστηκαν από τη Γιουβέντους), στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στον τελικό του League Cup (ηττήθηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν).

Η έφεση που είχε καταθέσει ο Παναθηναϊκός κατά της πρωτόδικης απόφασης της Super League για τα όσα συνέβησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην 2η αγωνιστική των play off με τον ΠΑΟΚ εκδικάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Οι «πράσινοι» ζήτησαν μείωση της ποινής που τους επιβλήθηκε από το πρωτοβάθμιο όργανο της διοργανώτριας αρχής (-3 βαθμοί από τα play off, -2 από το επόμενο πρωτάθλημα και 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών) και περιμένουν, πλέον, την ετυμηγορία της δευτεροβάθμιας επιτροπής η οποία θα γίνει γνωστή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η Super League επικύρωσε την επιστροφή των τριών βαθμών που είχαν αφαιρεθεί από τον Ηρακλή, λόγω οφειλής στον Νίκο Πορτουλίδη, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι αγωνιστικά ο «Γηραιός» παραμένει στη μεγάλη κατηγορία, αφού επανέρχεται στους 29 βαθμούς και στη 12η θέση, όμως δεν συνεπάγεται οριστική σωτηρία για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΕ Ηρακλής δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα κι έτσι, βάσει κανονισμών, υποβιβάζεται καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα και στη θέση του παραμένει στη Super League ο Λεβαδειακός.

«Επεσαν» σήμερα οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, ο οποίος επέκτεινε ως το 2020 τη συνεργασία του με τη Γιουβέντους. Λίγες ημέρες μετά τον χαμένο τελικό του Κάρντιφ με τη Ρεάλ, οι πρωταθλητές Ιταλίας απέδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του 50χρονου τεχνικού. 

Ο οποίος ανέλαβε τους «μπιανκονέρι» του 2014, αντί του Αντόνιο Κόντε, και τους οδήγησε σε τρία νταμπλ και σε δύο (χαμένους) τελικούς Champions League.




Δεν υπάρχουν σχόλια: