06 Ιουνίου, 2017

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (6/6/2017)

 

Ελλάδα:Βατά χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με το φροντιστήριο Ορόσημο, τα θέματα της Ελληνικής Γλώσσας στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το θέμα το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν σε 450-500 λέξεις έχει να κάνει με τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και τις σχέσεις εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μηνύματα συμπαράστασης στα παιδιά που ρίχνονται από σήμερα, Τρίτη, στη μάχη για να κερδίσουν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας έσπευσαν να στείλουν τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με αφορμή τις εκδηλώσεις «Καθαρός Ασωπός-Από την ιδέα στην πράξη» που διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στο σκοτάδι τυλίγουν την υπόθεση του νοσοκομείου Ζακύνθου τα πολυαναμενόμενα πορίσματα των δύο ΕΔΕ με τα ερωτήματα για τις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε πέντε ασθενείς και τον θάνατο μιας 41χρονης γυναίκας μετά από επέμβαση να παραμένουν αναπάντητα.

Υπό τον Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει στις 10 το πρωί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αναμένεται να εξελιχθεί σε μία άτυπη ανακριτική διαδικασία τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους.

Κόσμος:Η πρόσκληση του Λονδίνου στον Αμερικανό πρόεδρο έγινε αποδεκτή, δήλωσε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις. Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να αναβληθεί, προσπαθώντας, πάντως, να υπερασπιστεί και τον δήμαρχο του Λονδίνου που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι το Κατάρ είναι σημαντικό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας τους στην περιοχή.

Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ, καθώς βαθαίνει η κρίση στον Περσικό Κόλπο για τις σχέσεις του Κατάρ με την τρομοκρατία. Διπλωματική πρωτοβουλία από τον Τούρκο πρόεδρο.

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Μελβούρνης όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν υπόθεση ομηρείας σε διαμέρισμα της πόλης. Είχε προηγηθεί έκρηξη από την οποία έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος. Ο δράστης κρατούσε μία γυναίκα και δήλωνε ότι δρούσε για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

O νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε χθες, Δευτέρα, στα Ηνωμένα Έθνη επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί, εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. οι οποίοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αεριών του θερμοκηπίου παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οικονομία:Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα.

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ βουλιάζει λόγω και της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων. Παράλληλα έχει ξεκινήσει μπαράζ κατασχέσεων και για μικροποσά.

Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και να δώσει στους Ευρωπαίους πιστωτές περισσότερο χρόνο μέχρι να διευθετηθεί η διαμάχη αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Παγκόσμια Τράπεζα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διόρθωσε επί τα χείρω την πρόγνωσή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Φέτος προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και του χρόνου 2,9%. Μετά το αδιέξοδο του τελευταίου Eurogroup, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν ένα Plan B που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής.

Αυτό προβλέπει ότι το ΔΝΤ δεν θα βρίσκεται στο «μπροστινό κάθισμα» του ελληνικού προγράμματος, η ελάφρυνση χρέους θα είναι μικρότερη, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα που απαιτούσε το ΔΝΤ.

Αθλητισμός:Ο Μπεσνίκ Χάσι βρίσκεται από χθες (αργά) το βράδυ στην Αθήνα και σήμερα αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών με τον Ολυμπιακό. Αυτό υποστηρίζουν βελγικά ΜΜΕ και τονίζουν πως ο 45χρονος, πρώην προπονητής των Άντερλεχτ και Λέγκια Βαρσοβίας, έχει μαζί του και τρεις συνεργάτες του.

Η εθνική ομάδα του Βελγίου νίκησε 2-1 την αντίστοιχη της Τσεχίας, δείχνοντας πως είναι πανέτοιμη για το ματς, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Μουντιάλ της Ρωσίας, της 9ης Ιουνίου με την Εσθονία. Η αντίπαλος της Ελλάδας στα προκριματικά προηγήθηκε στο 25' με τον Μπατσουαγί.

Την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μπέσνικ Χάσι, με δηλώσεις του στη βελγική ιστοσελίδα «hln.be». «Θα είναι μία ωραία πρόκληση τα προκριματικά, στα τέλη Ιουλίου, με τον Ολυμπιακό» δήλωσε ο πρώην τεχνικός της Άντερλεχτ, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη (6/6) στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο διετές συμβόλαιό του στους «ερυθρόλευκους».

Το μοιραίο επιβεβαιώθηκε... Ο Σεϊκ Τιοτέ έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα 31α γενέθλιά του. Ο πρώην παίκης της Αντερλεχτ και της Νιούκαστλ κατέρρευσε σε προπόνηση της ομάδας του Πεκίνου (Beijing Enterprises) στην οποία αγωνιζόταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο θάνατός του επιβεβαιώνεται πλέον από τα περισσότερα βρετανικά, ολλανδικά και βελγικά ΜΜΕ, ενώ την απώλεια του παλιού συμπαίκτη του θρηνεί ο Ντεμπά Μπα, που έστειλε συλλυπητήρια μέσω του Twitter.


Δεν υπάρχουν σχόλια: