12 Ιουνίου, 2017

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ 6,1R ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 στο θαλάσσιο χώρο νότια - νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 39 χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χλμ. Ζημιές στη νότια Λέσβο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια. Το δικό του μήνυμα μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook μετά τη σεισμική δόνηση ανοιχτά της Μυτιλήνης έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου» έγραψε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους. Στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Μάκη Χουλιάρα αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων. Ο σεισμός είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και πολλούς μήνες διότι βρίσκεται σε διέγερση. 

Ο συγκεκριμένος σεισμός που σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα νοτίως του Πλωμαρίου είναι εστιακού βάθους 11 χλμ που προϊδεάζει για μετασεισμική ακολουθία αλλά είναι ευτύχημα ότι το επίκεντρό του βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο. 

Νεότερα από την τουρκική ακτογραμμή αναφέρουν πως ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αλλά οι τοπικές αρχές δεν μιλούν για ζημιές.  Ανησυχία και στην Κωνσταντινούπολη όπου έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά που βρίσκεται 450 χλμ μακριά από το επίκεντρο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και την αστυνομική διεύθυνση Μυτιλήνης αναφέρονται ζημιές σε σπίτια καθώς επίσης μία τραυματίας και μία πιθανώς εγκλωβισμένη η οποία αναζητείται.

Το zougla.gr συνομίλησε με τον αστυνομικό διευθυντή της Λέσβου αλλά και με τον διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίοι ανέφεραν πως έχουν σημειωθεί ζημιές κυρίως σε ακατοίκητα σπίτια, σε περιοχές προς το Πλωμάρι.

Oι πυροσβεστικές δυνάμεις της νήσου είναι σε επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα ενισχύονται με 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η E.M.A.K. και ένα διασωστικό σκύλο. 

Παράλληλα, ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μεταβαίνουν στην Μυτιλήνη με εντολή του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη, προκειμένου να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Μαζί τους στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Δέδες. Στο μάτι του εγκέλαδου η Λέσβος, αλλά τούτη τη φορά με έναν μεγάλο σεισμό, οι εκτιμήσεις για τον οποίον κυμαίνονται από τους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έως και τους 6,4.

Μετά τους εκατοντάδες μικροσεισμούς που καταγράφονταν σταθερά από τα τέλη του 2016 μέχρι και τον Φλεβάρη, ο προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ της Λέσβου, της Χίου και των απέναντι τουρκικών ακτών επανήλθε, πιο σοβαρός όμως από ποτέ.

Με τη νοτιοδυτική Λέσβο να μετρά ήδη πληγές, με το χωριό Βρίσα της περιοχής του Πλωμαρίου να φέρει εικόνες βιβλικής καταστροφής. Με δέκα τραυματίες μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ, αλλά και μία 57χρονη γυναίκα εγκλωβισμένη στο μισογκρεμισμένο σπίτι της.

Μικρές ζημιές καταγράφτηκαν ωστόσο και στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη όπου έπεσαν σοβάδες μέχρι και στο δημαρχείο της, αλλά οι σημαντικές εντοπίζονται στο Πλωμάρι, στα Βατερά και στα χωριά Ακράσι. Λισβόρι και Βρίσα.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 15:28 και προκάλεσε από την έντασή του πανικό σε όλη τη Λέσβο. Ενδεικτικά της έντασής του, αξίζει να αναφερθεί πως έγινε αισθητός ως την Αττική, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τον παρουσιάζουν ως μείζον ζήτημα για τις απέναντι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ακτές, ως και για την Κωνσταντινούπολη!

Χωρίς ωστόσο να υπάρχει ως τώρα μία ασφαλής και αρμόδια διαβεβαίωση για το αν ο σεισμός αυτός, αποδίδεται στο περίφημο ρήγμα της Ανατολίας που αναστατώνει διαχρονικά την περιοχή και βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων. 

Από τις 15:30 και μετά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ακόμη τρεις μετασεισμικές δονήσεις εντάσεως 4,6 ρίχτερ, 3 και 3,2. Και ειδικότερα στις 15:35, στις 16:00, στις 16:05 και 16:10.

Από τη στιγμή του σεισμού, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του δήμου Λέσβου, ενώ με ελικόπτερο μετέβησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων , ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Επίκεντρο των επιχειρήσεων η γραφική και πετρόχτιστη Βρίσα, η οποία έχει περίπου 700 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι αρμόδιες τοπικές αρχές, επεξεργάζονται σχέδιο εκκένωσης του χωριού, με τους κατοίκους να πρόκειται να μεταφερθούν είτε σε σκηνές στο κοντινό στάδιο Πολιχνίτου.

Είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση οι μικρές και μεγαλύτερες ζημιές είναι αρκετές σε όλο το νησί και είναι σαφές πως αναμένεται μία δύσκολη νύχτα για τη Λέσβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: