30 Ιουνίου, 2017

ΣΚΟΤΩΣΕ 600 ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΖΑΜΙ ΑΛ ΝΟΥΡΙ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

 

Χθες ο ιρακινός στρατός κατέλαβε την περιοχή της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο Μεγάλο Τζαμί Αλ Νούρι, το οποίο ανατίναξε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Το Μεγάλο Τζαμί Αλ Νούρι ήταν τέμενος συμβολικής σημασίας, διότι σε αυτό το καλοκαίρι του 2014 ο Άμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε την ίδρυση του «χαλιφάτου» στα εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό της η οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, περισσότεροι από 600 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στη μάχη γύρω από το Μεγάλο Τζαμί, ενώ απελευθερώθηκαν και 900 οικογένειες που κρατούσαν οι τζιχαντιστές ωε ανθρώπινες ασπίδες.

Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να ελέγχει τις συνοικίες Αλ Μαϊντάν, Σερτζχάνα και Ρας Αλ Χουρ στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης με τις ιρακινές δυνάμεις πλέον να επιχειρούν για να τους εκδιώξουν και από αυτές.

Οι Ιρακινοί λένε ότι πλέον ελάχιστοι τζιχαντιστές έχουν απομείνει στις προαναφερθείσες συνοικίες της Παλιάς Πόλης.

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος.Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του "χαλιφάτου" του πριν από τρία χρόνια.

Η ανακατάληψη του ηλικίας 850 ετών τεμένους αυτού είναι μια συμβολική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στο Ιράκ.

"Το κίβδηλο κράτος τους έπεσε", δήλωσε ο ταξίαρχος Γιαχία Ράσουλ στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.

"Παρακολουθούμε το τέλος του ψευδοκράτους του Νταές" έγραψε στο Twitter ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, πρωθυπουργός του Ιράκ, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. 

"Η επιστροφή του τεμένους αλ Νούρι και του μιναρέ αλ Χάντμπα στο ιρακινό έθνος συνιστά το τέλος" του ΙΚ, τόνισε.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και τον διάσημο μιναρέ του αλ Χάντμπα πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν να προωθούνται προς την περιοχή αυτή.

Οι ιρακινές αρχές αναμένουν οι συγκρούσεις να τερματιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το ΙΚ βρίσκεται πλέον παγιδευμένο σε μερικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: